Devroey: 'Vaccinatie het laagst in Brusselse gemeenten die het hardst getroffen werden'

RF, ZM
© Belga - BRUZZ
15/05/2021
Updated: 15/05/2021 19.21u

Terwijl in de rijkere gemeenten als Ukkel, Oudergem en de beide Woluwes al meer dan 30 procent van de bevolking gevaccineerd is, is dat in de gemeenten Sint-Joost, Molenbeek, Schaarbeek, Sint-Gillis en Brussel-Stad nog geen 20 procent. "Dit zijn ook gemeenten waar het grootste aantal positieve COVID-tests werden vastgesteld", zegt professor Dirk Devroey, decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB.

Uit cijfers van Sciensano blijkt dat de vaccinatiegraad in een aantal Brusselse gemeenten zoals Sint-Pieters-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde, Ukkel, Oudergem en Sint-Lambrechts-Woluwe al meer dan 32 procent bedraagt, wat overeenstemt met de vaccinatiegraad in België, die in week 18 30,8 procent was.

"Maar in het hele Brusselse hoofdstedelijk gewest was in week 18 nog maar 23,9 procent van de totale bevolking gevaccineerd", zegt professor Devroey. "Dat komt vooral omdat in een aantal gemeenten zoals Sint-Joost, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Sint-Gillis en Brussel-Stad nog geen 20 procent van de volledige bevolking een eerste prik kreeg. In deze gemeenten slaagt men er ook niet in om meer dan 70 procent van de 65-plussers te vaccineren."

Op de kritiek dat de meeste van die gemeenten een relatief jongere bevolking hebben, die dus nog niet de kans heeft gehad zich te laten vaccineren, zegt Devroey dat het verschil zich vooral afspeelt in de oudere groepen die wel al een uitnodiging hebben ontvangen. "Zo zie je bijvoorbeeld dat we in die Brusselse gemeenten nog niet aan 60 procent komen, en aan de rand rond Brussel zit dat veel hoger."

Gevaar voor lokale uitbraken

Bovendien blijkt dat in deze gemeenten met de laagste vaccinatiegraad de toename van het aantal gevaccineerde inwoners ook minder stijgt dan in de andere gemeenten. En de gemeenten waar het minst gevaccineerd wordt, telden het afgelopen jaar ook het grootste aantal positieve gevallen.

Volgens professor Devroey kunnen er een aantal verklaringen zijn voor die lage vaccinatiegraad: "Hebben de inwoners minder interesse in hun gezondheid? Of denken ze dat ze geen vaccin moeten krijgen als ze de ziekte hebben doorgemaakt? In deze gemeenten hebben de inwoners ook minder vaak een vaste huisarts, voor veel mensen toch de vertrouwenspersoon bij uitstek om betrouwbare informatie te krijgen over ziekte en preventie. Het valt ook op dat vooral in de gemeenten waar veel Nederlandssprekende inwoners zijn, de vaccinatiegraad het hoogst is."

Professor Devroey benadrukt het belang van een voldoende hoge vaccinatiegraad in alle gemeenten, zo niet bestaat het risico dat er alsnog lokale uitbraken voorkomen waardoor het virus zich opnieuw kan verspreiden bij mensen die niet gevaccineerd zijn.

'Brussel niet stigmatiseren'

Volgens Geert Molenberghs, biostatisticus aan KUL en UHasselt, zorgen verschillende factoren voor een lagere score in gemeenten zoals Sint-Gillis, Schaarbeek of Sint-Joost-ten-Node. "De jonge bevolking in sommige gemeenten is een belangrijke factor, maar de bevolkingssamenstelling is in elke gemeente ook heel anders. In sommige gemeenten bereikt men inwoners beter dan in een andere", klinkt het.

"Het virus circuleert gemakkelijker in wijken waar mensen kort op elkaar leven, en net daar merken wij ook minder vaccinatiebereidheid. Denk maar aan Sint-Joost-ten-Node bijvoorbeeld", zegt Molenberghs.

"Sint-Joost hoort bij de slechtste leerlingen van het land", zegt Molenberghs. Toch benadrukt hij dat men Brussel en Vlaanderen moeilijk met elkaar kan vergelijken. "We moeten Brussel niet stigmatiseren tegenover de rest van het land", benadrukt hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni