Het vaccin AstraZeneca biedt bescherming tegen de ziekte Covid-19

| Het vaccin AstraZeneca biedt bescherming tegen de ziekte Covid-19.

Tweede prik met vaccin AstraZeneca nu voor iedereen mogelijk na acht weken

© Belga - BRUZZ
30/06/2021

AstraZeneca heeft woensdag de beloofde 700.000 vaccins aan België geleverd. Daardoor is een tweede prik met het vaccin nu voor iedereen mogelijk na acht weken. Dat meldt de Taskforce Vaccinatie.

Momenteel zijn er nog ongeveer 800.000 Belgen die hun eerste injectie met het AstraZeneca-vaccin kregen toen er nog 12 weken voorzien waren tussen de twee injecties. Op 12 mei beslisten de ministers van Volksgezondheid om deze termijn in te korten tot 8 weken, maar op iedereen die voordien reeds gevaccineerd was met of uitgenodigd voor een vaccin van AstraZeneca, bleven de 12 weken van toepassing.

Het gaat vooral om 65-plussers en risicopatiënten, die voorrang hadden gekregen in de campagne. Zij kunnen nu maximaal 4 weken eerder optimaal beschermd worden, wat volgens de taskforce cruciaal is met het oog op de oprukkende deltavariant, de coronavariant die voor het eerst vastgesteld werd in India.

Na twee dosissen met het AstraZeneca-vaccin bedraagt de bescherming tegen ernstige COVID-19 meer dan 90 procent. De betrokkenen zijn evenwel niet verplicht om de tweede dosis te vervroegen, ze mogen ook gewoon hun oude datum behouden.

Brusselaars ontvingen sms

In Vlaanderen zullen de meeste vaccinatiecentra volgende week waarschijnlijk al vrije momenten beschikbaar hebben voor afspraken voor een vervroegde tweede dosis. Om overbelasting van de helpdesks van de vaccinatiecentra te beperken, vraagt de taskforce dat mensen zoveel mogelijk zelf hun afspraak voor een tweede dosis herplannen.

"Je kan vanaf morgen/donderdag al nagaan of er volgende week of later al tijdstippen beschikbaar zijn, via de bevestigingsmail van je afspraak voor de tweede dosis na twaalf weken", meldt de taskforce. Meer uitleg is te vinden op https://www.laatjevaccineren.be/tweede-dosis-astrazeneca-vervroegen. "Als het niet meteen lukt om een vrij moment te vinden, probeer het dan enkele dagen later opnieuw", klinkt het.

Mensen die in Brussel wonen en in aanmerking komen voor een vervroeging met meer dan een week, ontvingen al een sms. Zij kunnen hun tweede afspraak verplaatsen door het callcenter te bellen op 02/214 19 19.

Miljoenste dosis in Brussel

Vorige week werden in Brussel 84.500 doses toegediend en naar verwachting zal dit weekend de miljoenste dosis worden ingespoten. Sinds vrijdag 25 juni staat de vaccinatie open voor alle Brusselaars van 16 en 17 jaar. Zij worden op vrijwillige basis gevaccineerd en hebben geen toestemming nodig van hun ouders of voogd.

Ook de Brusselse jongeren tussen 12 en 15 jaar met risicofactoren zullen de komende dagen uitgenodigd worden om zich te laten vaccineren. Dat gebeurt in samenwerking met de kinderarts en na overleg met de ouders en de jongere zelf.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni