Dirk Devroey: 'Schaf ook in de zorg het mondmasker af'

BVR, RF
© BRUZZ
20/05/2022

Huisarts en kandidaat-rector van de VUB Dirk Devroey pleit voor de afschaffing van het mondmasker in de zorg. De kans op besmetting bij de dermatoloog of kinesist is gering, zegt hij, en het virus is niet meer zo ziekmakend. "We moeten de bevolking terug de vrijheid geven waar ze gewoon aan was", aldus Devroey.

Het overlegcomité beslist deze vrijdag over de voortzetting van een aantal coronamaatregelen. Zo gaat het mondmasker op het openbaar vervoer wellicht op de schop. In de zorg zou het wel nog moeten, bijvoorbeeld bij de tandarts, of op bezoek in een woonzorgcentrum.

Maar ook daar kan het mondmasker afgeschaft worden, zei Dirk Devroey deze vrijdagochtend op BRUZZ radio. Devroey is huisarts, voorzitter van de eerstelijnszone Druivenstreek en kandidaat rector van de VUB.

Milde varianten

"Het moment is gekomen om ook in de zorg mondmaskers niet langer te verplichten", zegt hij. "De enige plaats waar het nog aanbevolen is, is op een plek waar veel mensen met een mogelijke infectie samenkomen, bijvoorbeeld bij de spoeddienst, de wachtdienst van de huisarts of op consultatie bij de huisarts."

"Maar bij de dermatoloog, kinesist of orthopedist is de kans dat besmette personen anderen gaan besmetten, heel beperkt", gaat Devroey verder. "Op die plekken zouden we van het mondmasker afkunnen, stelt Devroey. "Ook bij de huisarts of op de spoeddienst zou de verplichting weg moeten vallen, al is het wel nog verstandig het daar nog te dragen, zeker als je met luchtwegenklachten komt."

Vrijheid

Dit standpunt lijkt haaks te staan op eerdere standpunten over het indijken van het virus, waarbij Devroey zich heel voorzichtig opstelde. Maar, zo zegt Devroey, de tijden én het virus zijn veranderd.

"Het virus is besmettelijker maar absoluut niet meer zo ziekmakend, gevaarlijk en dodelijk. Dat moeten we ons ook maar aanpassen, en kunnen we de beslissing op een mondmasker te dragen bij de bevolking leggen. Die moet de vrijheid terugkrijgen waar ze gewoon aan was. Geen verplichting meer dus, maar een houding en cultuur om het op risicovolle momenten te dragen", besluit Devroey.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni