Experts nemen test- en quarantaineregels voor kinderen onder de loep

© PhotoNews
| Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) op werkbezoek (archiefbeeld).

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft woensdagnamiddag samengezeten met experts en met de andere onderwijsministers over de test- en quarantaineregels. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. Eerder deze week noemde Weyts de huidige quarantaineregels te ingrijpend waardoor te veel kinderen school moeten missen.

Vlaams minister Weyts had eerder deze week kritiek op de strenge quarantaineregels in het onderwijs. Zodra er in een klas binnen de twee weken twee kinderen besmet raken en er een link wordt vermoed, moet de hele klas in quarantaine. Ook als een leerkracht positief test, moet de hele klas in afzondering. Die strenge regels zorgen ervoor dat er na twee weken school al veel klassen in quarantaine zitten.

Na afloop van de vergadering wilde Weyts enkel kwijt dat de expertengroepen een voorstel gaan uitwerken "om de test- en quarantainestrategie aan te passen met het oog op een ingrijpende daling van het aantal kinderen dat in quarantaine moet".

Minister Weyts vroeg daarom aan het gezondheidsinstituut Sciensano om de regels te herbekijken. "Te veel kinderen moeten school missen omwille van een mogelijk overdreven voorzichtigheidsreflex," aldus Weyts. Zijn collega van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) trad hem bij.

Viroloog Steven Van Gucht antwoordde dat het niet Sciensano is die de quarantaineregels bepaalt, maar de Risk Assessment Group, waarin ook experten en gezondheidsautoriteiten van de federale overheid en de deelstaten vertegenwoordigd zijn. Van Gucht voegde er ook aan toe dat Sciensano maanden geleden al had gewaarschuwd voor de huidige situatie. "Door de versoepelingen die we hebben doorgevoerd, is er veel circulatie van het virus. Dat heeft een impact op de scholen", aldus Van Gucht.

Intussen heeft Weyts een overleg gehad met de experts en de andere onderwijsministers. Na afloop wilde de N-VA-minister enkel kwijt dat de expertengroepen RAG (Risk Assessment Group) en RMG (Risk Management Group) "een voorstel gaan uitwerken om de test- en quarantainestrategie aan te passen met het oog op een ingrijpende daling vanhet aantal kinderen dat in quarantaine moet".

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?