| Na het vervoer van elke coronapatiënt wordt de ambulance grondig ontsmet (archiefbeeld bij het UZ Brussel).

Experts waarschuwen voor zware covidgolf in Brusselse ziekenhuizen

JP
© BRUZZ
16/09/2021

In Brussel kunnen de ziekenhuizen het zwaarder te verduren krijgen dan in de derde golf. Daarvoor waarschuwen de experts van adviesraad GEMS en het coronacommissariaat in een rapport aan het Overlegcomité.

Het Overlegcomité komt vrijdag opnieuw samen, om het huidige covidbeleid te bespreken. Vlaanderen wil daarbij de resterende maatregelen terugschroeven, waaronder het mondmasker. Daar zijn de wetenschappelijke experts van de GEMS het niet mee eens. In hun advies aan het Overlegcomité waarover De Morgen bericht uiten ze hun bezorgdheid over de komende maanden.

De verwachting is dat het virus in de herfst en de winter makkelijker overgedragen wordt. Bovendien gaan mensen opnieuw vaker op kantoor werken, zijn de scholen heropend en openen binnenkort ook de nachtclubs weer de deuren. De experts wijzen erop dat de vaccins niet 100 procent beschermen tegen zware ziekte. Ook gevaccineerden kunnen nog ziek worden.

De experts wijzen vooral op de precaire toestand in Brussel en maken zich zorgen over de ziekenhuizen. "In Brussel en in andere steden met lagere vaccinatie kan een impact volgen die nog hoger is dan deze van de derde golf," klinkt het in het rapport aan het Overlegcomité.

De GEMS vraagt om een noodplan voor wanneer de situatie de komende maanden uit de hand loopt. De groep denkt aan verplicht telewerk, mondmaskers op school, een breder gebruik van de coronapas en verplichte vaccinatie in risicosectoren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni