Geen coronapas in Rand: 'Vlaamse ijdelheidszaak', zegt Hans Bonte

© Pim Notebaert
| Vilvoorde was vragende partij om het CST te mogen gebruiken.
Updated: 01-10-2021 - 15:20

Het Covid Safe Ticket (CST) zal niet afzonderlijk kunnen worden ingevoerd in Vlaamse gemeentes. Er zal dus ook geen CST gevraagd worden in gemeentes in de Vlaamse Rand. Vilvoords burgemeester Hans Bonte (Vooruit) betreurt de beslissing en noemt het beleid "inconsequent".

Het uitgebreid gebruik van het CST blijft voorlopig beperkt tot Brussel en Wallonië. Vlaanderen wil vanwege de hogere vaccinatiegraad en lagere besmettingscijfers niet zover gaan. De Vlaamse regering wil ook steden en gemeentes afzonderlijk niet de mogelijkheid geven om een eigen beleid met het CST te voeren. Er was sprake van dat zij zelf zouden kunnen beslissen of een CST gevraagd moest worden voordat iemand een horecagelegenheid zou kunnen bezoeken, zoals dat in Brussel vanaf 15 oktober hoogstwaarschijnlijk het geval zal zijn.

Gemeentes in de Brusselse Rand hadden eerder nog aangegeven wel vragende partij te zijn voor invoering van zo'n uitgebreide CST.  “Ik betreur deze beslissing”, zegt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (Vooruit) aan BRUZZ. “Ik vind het een blijk van miskenning van de problematiek in de Brusselse Rand. Anderzijds spreekt er geen vertrouwen in de lokale besturen uit. Onze minister van Binnenlands Bestuur (Bart Somers, red.) is normaal vol lof over de kracht van gemeentebesturen, maar heeft nu geen oog voor de situatie van mij en een aantal collega’s.”

Een van die collega's Walter Vansteenkiste (Lijst van de burgemeester Wemmel) van Wemmel treedt Bonte bij op Radio 1. Hij zegt dat hij nog andere opties wil onderzoeken om toch het CST nog te kunnen invoeren in zijn gemeente. “Dan maar uitzoeken of de invoer van een Covid Safe Ticket toch nog kan binnen mijn taak als burgemeester.”

'Inconsequent beleid'

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) stelt dat de vaccinatiegraad globaal genomen hoog genoeg ligt om geen uitgebreid CST in te voeren. "Er zitten slechts vier gemeenten onder de grens van 80 procent", is te horen bij het kabinet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). "Geen pasjesmaatschappij nodig", zegt de minister op Twitter.

Vilvoorde is een van die vier gemeentes met een lagere vaccinatiegraad dan 80 procent. Bonte zag het CST als het uitgelezen middel om enerzijds dat cijfer in zijn gemeente op te drijven (65 procent van de volledige Vilvoordse bevolking kreeg 2 prikken) en tegelijk het aantal besmettingen terug te dringen. “Het is een Vlaamse ijdelheidszaak. Men wil bewijzen dat het hier allemaal zo goed gaat, maar dat is op dit moment helemaal niet overal het geval. Het lijkt wel of men niet inziet dat het in ieders belang is om het virus in de hoofdstad en de omgeving te bestrijden.”

De burgemeester wijst niet alleen op de horeca, maar ook op fitnesscentra die in Vilvoorde nu zonder CST te bezoeken blijven, maar even verderop in Brussel niet. "Dat zijn vaak ketens met vestigingen aan beide kanten van de gewestgrenzen. Dit is inconsequent beleid."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?