Geen quarantaine meer voor gevaccineerde hoogrisicocontacten

© Belgaimage
| Een tweede coronatest na een risicocontact is niet meer nodig voor wie al gevaccineerd is.

Vanaf donderdag veranderen de test- en quarantaineregels voor gevaccineerde hoogrisicocontacten. Na een negatieve coronatest hoeven zij niet langer in quarantaine te gaan en moeten ze geen tweede coronatest afleggen.

Als je volledig gevaccineerd bent - dus veertien dagen na de tweede dosis van een coronavaccin - wordt de kans op ernstige ziekte, hospitalisatie of overlijden na een coronabesmetting minimaal. Daarom besloot de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) vorige week om de ingrijpende test- en quarantaineregels vanaf donderdag/vandaag voor de gevaccineerde hoogrisicocontacten aan te passen.

Gevaccineerde hoogrisicocontacten die een coronatest weigeren, moeten echter een quarantaineperiode van tien dagen respecteren. De quarantaineregel blijft eveneens behouden als er sprake is van een cluster van besmettingen, zoals in een woonzorgcentrum of een andere residentiële zorgcollectiviteit. Ook in bedrijven blijft de quarantaineregel gelden als er een coronabesmetting wordt vastgesteld bij iemand die volledig gevaccineerd is.

Voor de regels in onder meer scholen, internaten en kinderopvanginitiatieven zal begin juli een nieuwe IMC worden georganiseerd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?