Een zelftest om te achterhalen of je mogelijk besmet bent met het coronavirus en de ziekte Covid-19 3

| Een zelftest om te achterhalen of je mogelijk besmet bent met het coronavirus

Geen quarantaineplicht meer na hoogrisicocontact binnen gezin

© Belga
09/03/2022
Updated: 09/03/2022 15.05u

Vanaf 17 maart valt de verplichting tot testen of quarantaine weg na een hoogrisicocontact binnen het gezin. Vandaag is dat al het geval voor wie gevaccineerd is en dat breidt dus uit naar wie niet of onvolledig gevaccineerd is. Dat zijn de verschillende ministers van Volksgezondheid woensdag overeengekomen.

Na de beslissing van het Overlegcomité om naar code geel op de coronabarometer over te schakelen, boog de interministeriële conferentie Gezondheid zich woensdagmorgen over de test-, isolatie- en quarantainestrategie. Ze baseert zich daarvoor onder meer op adviezen van de RAG en volgens dat orgaan situeren we ons momenteel op niveau 2 van de epidemiologische situatie.

Dat betekent dat de viruscirculatie nog steeds hoog is en dat personen met symptomen zich moeten blijven testen en isoleren wanneer ze positief zijn. Testen blijft mogelijk in de testcentra en bij de apotheek. Vanaf volgende week woensdag wijzigt de quarantaineregel voor hoogrisicocontacten binnen het huishouden. Er komt op dat vlak dus een gelijkschakeling van gevaccineerden en niet-gevaccineerden.

Quarantaine bij een hoogrisicocontact in het huishouden is niet meer verplicht. Het blijft wel sterk aanbevolen voor iedereen om zeven dagen na het hoogrisicocontact een mondmasker te dragen buiten het gezin of een dagelijkse zelftest te doen, indien een mondmasker niet mogelijk is.

Vijf mogelijke scenario's

De ministers schaarden zich ook achter vijf mogelijke scenario's voor een verdere vaccinatiecampagne later dit jaar. Het meest plausibele scenario start met de toediening van de tweede boosterdosis in de herfst, te beginnen met de meest kwetsbare personen vanwege hun leeftijd. Dat zijn de bewoners van woonzorgcentra en personen van 75 jaar en ouder.

De tweede booster kan samen met het griepvaccin worden aangeboden aan de groepen met het hoogste risico of die het meest worden blootgesteld. Dat zijn de zorgverleners, oudere personen, mensen met een verzwakt immuunsysteem of personen met comorbiditeiten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni