Gezocht: laatste vaccinatiecentrum in het zuiden van Brussel

© Belgaimage
| Vaccinatie van het ziekenhuispersoneel van het UZ Brussel met het Covid-19 vaccin van Pfizer-BioNTech op 19 januari 2021.

Het Brussels Gewest kondigde een tiental dagen geleden aan dat er tien vaccinatiecentra zouden worden geopend. In het noorden en centrum van de stad zijn die locaties al bekend, maar het gewest is nog steeds op zoek naar een geschikte locatie in de gemeente Oudergem, Watermaal-Bosvoorde of Ukkel.

De gemeenten Oudergem, Watermaal-Bosvoorde en Ukkel zijn gemeentes met een groot aantal 60+’ers. Het is daarom van belang dat er een vaccinatiecentrum komt in die hoek van het Gewest. Maar die locatie is nog steeds niet gevonden. Dat schrijft La Capitale en bevestigt Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie aan BRUZZ.

Verschillende locaties zijn al bestudeerd, waaronder de voormalige zetel van Axa aan de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde. Die locatie bleek niet mogelijk omdat de werkzaamheden om het asbest te verwijderen beginnen in februari. Ook de sporthal in sportpark Trois Tilleuls werd besproken. Maar de afstand om er te geraken is te lang: een voetpad van 150 meter. De Sint-Hubertuskerk in Watermaal-Bosvoorde bleek ook geen optie omdat die moeilijk verwarmd kan worden en er geen toiletten zijn.

Bekijk op de kaart hieronder de geplande locaties voor de vaccinatiecentra.

'Groeiende bezorgdheid'

Ook in Ukkel is het niet gelukt om een ruimte te vinden. Daar wou burgemeester Boris Dilliès er over waken op dat er een parkeerterrein zou zijn dat de dagelijkse stroom bezoekers kan opvangen zonder dat de buurt wordt belast. In Oudergem werd voorgesteld om het sportcentrum Adeps te gebruiken, naast het Rood Klooster. Maar dat ligt te dicht bij andere geplande vaccinatiecentra en bovendien vreest burgemeester Didier Gosuin (Défi) dat het centrum tot het einde van het jaar in gebruik zal worden genomen voor vaccinaties. Voor die tijd hoopt hij sportactiviteiten te kunnen heropstarten.

Brussels parlementslid Martin Casier (PS) begrijpt niet waarom de precieze locatie nog niet is vastgelegd. "Er is groeiende bezorgdheid in het zuiden van de hoofdstad. Mensen vragen zich af hoe ze het gaan doen, of ze moeten reizen om gevaccineerd te worden.” Het zijn de gemeentes die verantwoordelijk zijn voor de zoektocht, het Gewest financiert de operatie. Burgemeester Gosuin zegt dat hij een nieuwe locatie op het oog heeft, maar die moet nog nader worden bestudeerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?