GGC spoort Brusselaars aan om zich te vaccineren tegen griep

© Daniel Paquet

Het griepseizoen staat voor de deur. De komende weken zal het aantal besmettingen met de griep naar verwachting sterk stijgen, terwijl in Brussel de voorbije twee jaar minder griepvaccins werden toegediend. Daarom lanceert de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie een campagne om Brusselaars aan te sporen zich te laten vaccineren.

In het bulletin Volksgezondheid van vrijdag stond dat de komende weken naar verwachting het aantal besmettingen met de griep sterk zal stijgen. Tegelijkertijd is het coronavirus nog altijd aanwezig. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is de laatste dagen zelfs toegenomen in heel Belgiƫ, en ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat kan de druk op de ziekenhuizen in de komende weken en maanden doen stijgen.

In Brussel is de laatste twee jaar het aantal griepvaccinaties gedaald. Op 21 november werden in Brussel 91.577 griepvaccins afgeleverd in de apotheken, tegenover 135.933 voor het hele jaar 2020 en 128.229 voor het hele jaar 2021.

Communicatiecampagne

De GGC lanceert daarom een nieuwe communicatiecampagne over de vaccinatie tegen de griep op radio en sociale media om de vaccinatie aan te moedigen en om te benadrukken hoe eenvoudig het is.

Al twee jaar mogen apothekers het griepvaccin zonder voorschrift rechtstreeks aan iedereen verkopen. Daarna moet je met het vaccin naar de huisarts om het te laten toedienen.

Als je tot een risicogroep behoort, krijg je een groot deel van het vaccin terugbetaald en moet je alleen het remgeld te betalen. Dat is vier euro of 2 euro voor mensen met de verhoogde tegemoetkoming.

Als je ook nog een dosis van het Covid-19-vaccin nodig hebt, kan je beide vaccins tegelijkertijd krijgen. Breng hiervoor je griepvaccin mee naar een van de twee Brusselse vaccinatiecentra (Pacheco of Molenbeek). Daar krijg je in de ene arm het Covid-19-vaccin en in de andere het griepvaccin, zoals de Hoge Gezondheidsraad het heeft goedgekeurd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?