Stormloop op griepvaccins in Brusselse apotheken: ‘Alleen prioritaire doelgroepen’

© Daniel Paquet
| APB: "Geef voorrang aan zorgpersoneel en kwetsbare mensen "

Wie in een Brusselse apotheek een griepvaccin gaat halen, riskeert met lege handen thuis te komen. Er zijn al ruim 45.000 vaccins afgeleverd in Brussel, maar de leveringen kunnen de vraag niet volgen. De komende weken volgen nieuwe voorraden, maar de Algemene Pharmaceutische Bond roept op die alleen te gebruiken als men hoort bij een prioritaire doelgroep.

Het tekort is in heel België en in zelfs de hele wereld voelbaar. Toch zijn er voor België dit jaar een half miljoen extra vaccins voorzien, wat het totaal op drie miljoen griepvaccins brengt. In een normaal jaar maakt nog geen 70 procent van de 65+ers gebruik van het vaccin, en bij het zorgpersoneel ligt dat rond de 30 procent. Dit jaar is er extra veel vraag naar omdat mensen zichzelf beter willen beschermen nu de gezondheidszorg veel werk heeft aan corona.

Tot 15 november krijgen doelgroepen voorrang. Dat gaat om mensen voor wie griep een gevaar kan vormen, zoals 65+ ers, chronische patiënten met bijvoorbeeld diabetes en zwangere vrouwen. Maar ook aan zorgverstrekkers wordt voorrang gegeven. Als zij ziek zouden worden zou dat de gezondheidszorg nog verder in het gedrang brengen. Ook mensen die samenwonen met risicopatiënten komen in aanmerking.

Kwetsbare groepen

Aan 50+’ers die in goede gezondheid verkeren of gezonde werknemers van bedrijven die hun economische activiteit niet willen onderbreken voor de griep, vraagt de woordvoerder van APB, Lieven Zwaenepoel, geduld te oefen of om dit jaar over te slaan. "Geef voorrang aan zorgpersoneel en kwetsbare mensen. We moeten absoluut vermijden dat gezonde mensen een griepvaccin krijgen ten koste van kwetsbare risicopatiënten of zorgverleners." Gelukkig is de kans groot dat we volgend voorjaar met een minder uitgesproken griepepidemie te maken krijgen. De coronamaatregelen belemmeren ook de griep om verder te verspreiden, stelt Zwaenepoel gerust.

Op dit moment zijn er slechts 700.000 vaccins afgeleverd in België, waarvan 45.000 naar Brussel gingen. De komende weken zal de voorraad aangevuld worden tot in totaal 3 miljoen. In een normaal jaar zijn dat er een half miljoen minder. Wie bij de apotheek een vaccin wil kopen, wordt op een wachtlijst gezet. Tot 15 november worden de vaccins gereserveerd voor prioritaire groepen. Pas vanaf eind november of begin december komen andere mensen aan de beurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?