Ambulanciers aan het militair hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek

| In Wallonië en Vlaanderen zijn er nog toenames met 3 procent en 21 procent, maar in Brussel tekent zich een daling van het aantal ziekenhuisopnames af.

Iris Ziekenhuizen blijven 'significante stijging' van ziekenhuisopnames zien

© Belga
06/11/2020
Updated: 06/11/2020 16.42u

Voor het eerst sinds begin september is het aantal COVID-patiënten in onze ziekenhuizen licht gedaald. Dat heeft interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht vrijdag gezegd. In Brussel zou het gaan om een daling van 12 procent, maar dat zou volgens de Iris Ziekenhuizen enkel van toepassing zijn op het UZ Brussel. "Bij ons is er nog altijd een duidelijke stijging merkbaar," zegt afgevaardigd bestuurder Etienne Wéry.

"Na de piek van 879 nieuwe ziekenhuisopnames op dinsdag 3 november lagen de cijfers van eergisteren en gisteren beduidend lager, met respectievelijk 653 en 556 nieuwe opnames per dag," zegt Steven Van Gucht van het interfederaal crisiscentrum.

Nationaal spreidingsplan

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dalen de opnames met 12 procent. Dat kan volgens Van Gucht liggen aan het nationale spreidingsplan, omdat heel wat patiënten uit Brussel en Wallonië naar Vlaanderen zijn overgebracht.

Ziekenhuizen kunnen transfers zelf regelen binnen het eigen netwerk of de eigen provincie, maar ze kunnen ook een transfer aanvragen bij het Patient Evacuation Coordination Centre (PECC). Het PECC voerde woensdag 18 transfers uit, 13 uit Luik en 5 uit Brussel. In totaal voerde het PECC al 481 overbrengingen uit.

Er liggen nu 7.282 patiënten met COVID in het ziekenhuis, dat is iets minder dan gisteren en eergisteren en de eerste daling van het aantal patiënten in de ziekenhuizen sinds begin september, aldus Van Gucht. Op de intensieve zorgen stijgt het aantal patiënten wel nog tot 1.428 (+35 procent op weekbasis).

Iris Ziekenhuizen: 'Stijging blijft significant'

Ondanks de bemoedigende woorden van Van Gucht, zet de stijging zich in de Brusselse Iris Ziekenhuizen ondertussen wel gewoon verder. Daar liggen vandaag 255 coronapatiënten op de gewone zorg en nog eens 60 patiënten op intensieve zorgen. Dat zijn er 315 in totaal en dus beduidend meer dan de 301 besmette gevallen die er dag voordien werden verzorgd.

"De stijging is significant," zegt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuurder van de Iris Ziekenhuizen. "We hopen dat we begin volgende week eindelijk een afzwakking zien van het aantal hospitalisaties, zoals dat het geval lijkt voor het aantal besmettingen," vervolgt hij.

In het UZ Brussel werden gisteren in totaal 116 coronagevallen verzorgd, maar vandaag zijn er dat nog 100, waarvan 25 patiënten worden verzorgd op de afdeling intensieve zorg. Een aanzienlijke daling, maar het UZ Brussel communiceert niet over het aantal sterfgevallen.

De afgelopen 24 uur werden zes nieuwe patiënten opgenomen en konden dertien patiënten het ziekenhuis verlaten. Binnen de Chirec-ziekenhuizengroep is ook sprake van een lichte daling. Vandaag vangen ze in totaal 175 COVID-19-patiënten op, waarvan 30 op intensieve zorg. Gisteren waren er dat nog respectievelijk 181 en 30.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Samenleving, ziekenhuisopnames, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni