Een rusthuis in Brussel

| Een rusthuis in Brussel.

Iriscare verhoogt aantal rust- en verzorgingsbedden in woonzorgcentra

© Belga
30/06/2023

Om tegemoet te komen aan het tekort aan rust- en verzorgingstehuisbedden in Brussel werkt Iriscare aan de omschakeling van bedden in de woonzorgcentra. Sinds 2020 gaat het om 407 bedden, waarvan 61 in 2023, zo meldt Iriscare vrijdag.

Er bestaan twee soorten bedden in de Brusselse woonzorgcentra: ROB-bedden (rusthuis voor bejaarden) en RVT-bedden (rust- en verzorgingstehuizen). De eerste zijn bedoeld voor bewoners die weinig zorgbehoevend zijn, terwijl de tweede gericht zijn op bewoners met een zwaar afhankelijkheidsprofiel, die dus behoefte hebben aan meer zorg. Iriscare kent een hoger forfait toe aan instellingen naarmate het percentage RVT-bedden in vergelijking met het totale aantal bedden hoger is. Iriscare houdt immers rekening met de kosten voor extra verpleegkundigen, kinesitherapie, ergotherapie, enz.

Momenteel verblijven evenwel meer dan 2.000 bewoners met een zwaar afhankelijkheidsprofiel in een ROB-bed. Door ROB-bedden om te schakelen naar RVT-bedden stijgt het aanbod aan RVT-bedden in Brussel.

Bovendien verbetert zo ook de kwaliteit van de zorgverlening voor die bewoners. Omdat ROB-bedden die zijn omgeschakeld naar RVT-bedden meer worden gefinancierd, kan het verzorgend en paramedisch personeel de bewoners vooral beter omkaderen. De RVT-normen garanderen ook een infrastructuur die beter aangepast is aan die bewoners.

In 2023 werden dus 61 bedden omgeschakeld naar RVT-bedden en verdeeld over tien Brusselse (privé- of overheids-)instellingen. Deze bedden worden vanaf 1 juli 2023 met terugwerkende kracht gefinancierd als RVT-bedden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Brusselse rusthuizen , Brusselse woonzorgcentra , iriscare

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni