Iriscare wil vaccinatie bij personeel woonzorgcentra verder aanmoedigen

© An Missotten-BRUZZ
| Op 8 januari 2021 kregen enkele personeelsleden van wzc Romana in Laken een vaccinatieprik tegen Covid-19.

Zo'n zes op de tien de personeelsleden van Brusselse woonzorgcentra zijn bereid om zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Dat bevestigt de Brusselse zorgkoepel Iriscare. Een nieuwe campagne moet dat cijfer verder omhoog helpen. “We zien dat de bereidheid stijgt eens ze zien dat de bewoners goed en wel zijn gevaccineerd.”

Dat zegt woordvoerder Sven Heyndrickx van Iriscare aan BRUZZ. Vrijdag had Vincent Frédéricq, algemeen secretaris van de commerciële zorginstellingen in Brussel en Wallonië, in de speciale Covid-commissie in de Kamer gezegd dat maar de helft van de personeelsleden daar een vaccin wenst. Volgens Heyndrickx ligt dat cijfer in de Brusselse woonzorgcentra iets hoger.

"De officiële cijfers komen zondag pas, maar op dit moment weten we dat ongeveer 60 procent van al het personeel een vaccin heeft besteld. Het is nu wachten tot die allemaal zijn toegediend", zegt Heyndrickx. “We zijn natuurlijk pas deze week structureel begonnen met de vaccinaties van het personeel. De weken ervoor ging het maar sporadisch om die befaamde zesde dosis.” Die zesde dosis was een ‘extra’ dosis die de rusthuizen uit een flacon met vijf andere vaccins mochten halen.

De overige 40 procent van het personeel heeft dus nog niet ingetekend op de vaccinatiecampagne. “We hebben inderdaad gemerkt dat er bij het personeel in de woonzorgcentra wat terughoudendheid is om zich te laten vaccineren”, zegt Heyndrickx. Volgens Iriscare neemt de bereidheid om zich te laten vaccineren wel toe naarmate de vaccinatiecampagne vordert. “Rond Nieuwjaar kregen we signalen dat maar een derde van de personeelsleden happig was om zich te laten vaccineren”, zegt Heyndrickx. “We merken dat de bereidheid stijgt eens de personeelsleden zien dat de vaccinatie goed en wel verloopt bij hun bewoners, zonder bijwerkingen.”

'Stroop je mouwen op'

De terughoudendheid is er niet enkel in de woonzorgcentra. In de kliniek Sint-Jan, waar ze de voorbije twee weken ongeveer duizend personeelsleden een eerste prik konden geven, verkiezen sommige medewerkers ook nog om te wachten. “Wij merken dat heel veel mensen het vaccin graag zo snel mogelijk willen, maar dat een minderheid van het personeel eerst wil kijken hoe het loopt”, zegt woordvoerster Elke Colpaert. “We gaan er wel vanuit dat we op termijn minstens aan 70 procent zullen komen in het hele ziekenhuis, die nodig is voor groepsimmuniteit.”

Iriscare heeft nu een reeks affiches en video’s verspreid op hun website om personeelsleden de werking en nut van het vaccin nog eens uit te leggen. De campagne luidt 'Stroop je mouwen op'. “Tijdens de kerstvakantie hebben we ook een reeks webinars georganiseerd met experts zoals Yves Van Laethem. We zien dat de mensen die deze webinars gevolgd hebben, meer geneigd zijn om zich te laten vaccineren”, zegt Heyndrickx. Die webinars zijn nog altijd te bekijken op de website van Iriscare.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?