Ook in Brussel starten vaccinaties voor zorgprofessionals

© Belgaimage
| Een verpleger brengt alles in gereedheid voor een injectie met het vaccin tegen Covid-19 van Pfizer/BioNTech in het Brussels rusthuis Notre Dame de Stockel.

Vanaf deze week zullen ook de eerste zorgverleners in de ziekenhuizen een vaccin tegen het coronavirus toegediend krijgen. Het zal in de eerste plaats gaan om verpleegkundigen en artsen op spoedgevallen, intensieve zorgen en op COVID-afdelingen. Voor het eerst zullen er ook Moderna-vaccins toegediend worden, zoals op de campus Etterbeek-Elsene van de Iris Ziekenhuizen Zuid in Brussel.

Drie weken geleden kreeg Jos Hermans als eerste Vlaming een vaccin van Pfizer/BioNTech toegediend. Vandaag/maandag krijgt de 96-jarige Hermans zijn tweede dosis van het vaccin.

De vaccinaties in de woonzorgcentra draaien intussen op volle toeren. Het is de bedoeling dat de bewoners en het personeel van alle woonzorgcentra tegen het einde van de maand een eerste prikje hebben gekregen. Uitzondering zijn de wzc's waar er een corona-uitbraak is.

Intussen mag ook een volgende doelgroep stilaan de mouwen opstropen voor het vaccin. Vanaf deze week zullen namelijk ook de eerste zorgprofessionals in de ziekenhuizen een vaccin kunnen krijgen. Het gaat dan in de eerste plaats om 'frontliniepersoneel', denk aan het verplegend personeel en artsen op spoedafdelingen, intensieve zorgen en COVID-afdelingen.

38.409 vaccins beschikbaar in eerste week

De geplande vaccinatie van ziekenhuispersoneel werd vrijdag nog even on hold gezet omdat Pfizer meldde dat het minder vaccins zou kunnen leveren dan voorzien. Maar zaterdagavond raakte bekend dat het farmabedrijf toch 86.500 doses van 93.500 beloofde vaccins voor deze week zal leveren. Op die manier blijft de impact op het vaccinatieschema erg beperkt.

Verschillende ziekenhuizen hebben al laten weten dat ze maandag starten met het vaccineren van ziekenhuispersoneel. Zo zal het UZ Gent bijvoorbeeld starten met 24 personeelsleden.

Eerste Moderna-vaccins

Vanaf maandag zullen er ook voor het eerst Moderna-vaccins toegediend worden. Dat gebeurt in vier ziekenhuizen, waarvan de campus Etterbeek-Elsene van de Iris Ziekenhuizen Zuid in Brussel er één is. Ook in Vlaanderen (het Antwerpse ZNA), Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaan ze van start.

Moderna heeft voorlopig nog maar 8.000 vaccins geleverd. Over twee weken volgen er nog eens 13.000 en twee weken nadien volgen er nog eens 31.500. Die aantallen blijven voorlopig vrij beperkt, maar binnen een maand zou het farmabedrijf grotere volumes kunnen aanleveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?