rusthuis bejaardentehuis

| De GEMS bekijkt deze dinsdag of de bezoekregeling in rusthuizen versoepeld kan worden.

Kappers weer welkom in rusthuizen, verdere versoepelingen in zicht

EC
© BRUZZ
16/02/2021

Sinds maandag 15 februari mogen zelfstandige hulpverleners zoals psychologen, kinesisten en paramedisch personeel weer binnen in de Brusselse rusthuizen. Het Brussels gewest heeft er nog een extra beroepsgroep aan toegevoegd: de kappers.

Nu de vaccinatie in de rusthuizen verder opschiet, zorgt de Brusselse zorgkoepel Iriscare voor enkele versoepelingen. In een omzendbrief van afgelopen vrijdag kondigen ze aan dat zelfstandige dienstverleners, zoals kinesisten en psychologen maar bijvoorbeeld ook medische pedicures, weer welkom zijn in de woonzorgcentra. Het gaat dan enkel over de rusthuizen waar minstens 90 procent van de bewoners volledig is ingeënt en dat al minstens zeven dagen lang. Er mogen ook geen clusters van besmettingen zijn.

“We hebben maandag nog een aparte brief verstuurd, ter verduidelijking dat ook kappers weer binnen mogen”, zegt woordvoerder Sven Heyndrickx van Iriscare. De hulpverleners en kappers mogen maximaal met groepjes van vijf bewoners tegelijk werken. Andere niet-medische contactberoepen, zoals schoonheidsspecialisten, zijn nog niet toegelaten in de rusthuizen.

Een verdere versoepeling is dat bewoners met symptomen van Covid-19 voortaan nog maar 10 in plaats van 14 dagen in isolatie moeten. Bewoners of personeelsleden die een hoogrisicocontact hadden, moeten nog maar 7 dagen in quarantaine in plaats van 10. Uiteraard na een negatieve PCR-test.

Bezoek

Dat zijn meteen de enige versoepelingen op dit moment. De meeste cafetaria’s van woonzorgcentra mochten al eerder open, volgens de afgesproken ‘fases’ die al in de zomer waren vastgelegd: als een woonzorgcentrum in fase 0 of 1 zit, en er dus geen besmettingshaard is, mag het restaurant weer open. “De meeste woonzorgcentra zitten nu al in die fase”, zegt Heyndrickx.

Vandaag zit de GEMS, het corona-expertencomité, samen om verdere versoepelingen in de rusthuizen te bespreken. Volgens Belga gaan die over de bezoekregeling en activiteiten binnen de woonzorgcentra. Maar het is aan de gewestregeringen om dan de knoop door te hakken.

“Wij wachten hun advies af, maar in principe gaan we niet versoepelen voor 1 maart”, zegt Sven Heyndrickx van Iriscare. Op dit moment mogen bewoners van woonzorgcentra twee bezoekers per uur ontvangen in een open ruimte, zoals in de cafetaria. Zelf mogen ze ook korte uitstapjes maken, al wordt dat afgeraden. “We zijn bereid om die maatregelen te versoepelen vanaf 1 maart, op voorwaarde dat de epidemiologische situatie zich ertoe leent”, besluit Heyndrickx.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , iriscare , Brusselse woonzorgcentra , bezoek aan woonzorgcentra , kappers , GEMS , Brusselse rusthuizen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni