Kinderziekenhuis Koningin Fabiola opent nieuwe innovatieve ruimte voor radiologie

© Belga
12/12/2022
Updated: 12/12/2022 14.03u

In het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola gaat donderdag een gloednieuwe afdeling voor medische beeldvorming open. Op de dienst wordt een innovatief toestel in gebruik genomen dat de jonge patiëntjes kan afleiden om stil te blijven liggen.

Op de nieuwe dienst voor medische beeldvorming gebruiken ze voortaan de 3 Tesla MRI, een toestel van de nieuwste generatie. Het maakt geen gebruik van röntgenstralen, maar wel van een sterk magnetisch veld. Hierdoor kunnen organen zoals het hart of de hersenen en zelfs spieren en de ruggengraat in hoge kwaliteit in beeld gebracht worden.

Het bijzondere aan de nieuwe 3 Tesla MRI is dat het uitgerust is met een afleidingssysteem. Het toestel kan video's of muziek afspelen naar keuze, om zo het lawaai van de machine tegen te gaan. Dit moet ervoor zorgen dat de kinderen perfect stil blijven liggen tijdens het onderzoek.

Het Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, dat onderdeel is van het Hôpital Universitaire de Bruxelles, investeerde ook in een nieuwe scanner die met een lagere stralingsdosis nauwkeuriger onderzoek kan doen naar long- of hart- en vaatziektes. De nieuwe machines zijn uitgerust met artificiële intelligentie om de kwaliteit van de beelden te optimaliseren. De voorbereidingsruimte voor de anesthesisten werden nieuw ingericht, vlak naast de onderzoeksruimtes.

"We willen vooral dat het vertrouwen in het kinderziekenhuis verder groeit en ze spontaan de patiënten naar ons doorverwijzen, omdat de expertise en de juiste machines er zijn. De kwaliteit was er al, nu hebben we ook de juiste middelen", vertelt radioloog Paulo Simoni.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni