| In de ouder-babyunit in Kliniek Sint-Jan worden ouders die met psychologische en psychiatrische problemen te maken krijgen niet van hun kind gescheiden.

Kliniek Sint-Jan opent ouder-babyunit op psychiatrische afdeling

NL
© BRUZZ
12/10/2022

Ouders die te kampen krijgen met psychologische en psychiatrische problemen na de geboorte van hun kind, kunnen voortaan samen met hun baby in Kliniek Sint-Jan aan de Kruidtuin worden opgenomen. Zo krijgen ze de juiste ondersteuning zonder van elkaar gescheiden te zijn.

In september werden de twee afdelingen acute psychiatrie van het ziekenhuis volledig vernieuwd. Nieuw is de ouder-babyunit: moeders of vaders met postnatale depressies, angststoornissen of andere psychiatrische problemen, kunnen er voortaan voor enkele weken met hun baby terecht. Zij krijgen er gespecialiseerde zorg die gericht is op de ontwikkeling van de baby en de relatie tussen ouder en kind.

Op de afdeling zijn vijf kamers voorzien om ouders samen met hun baby van 0 tot 12 maanden oud te hospitaliseren. Tijdens therapiesessies en workshops krijgen de ouders intensieve psychologische en psychiatrische begeleiding, ondersteuning bij het ouderschap en wordt er gewerkt aan de band met de baby. Daarvoor staat een multidisciplinair team van psychologen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, verpleegkundigen en een psychiater klaar voor de patiënten.

“Een postnatale depressie treft 10 tot 15 procent van de vrouwen, 6 à 7 procent krijgt zelfs te maken met een zware depressie,” zegt psychiater dokter Anna Mózes, verantwoordelijke arts voor de ouder-babyunit. “Ouders die niet van hun baby gescheiden willen worden, lopen het risico om niet de gepaste zorg te krijgen. Dat heeft een negatieve invloed op de gezondheid van de ouder en op de ontwikkeling van de baby. Bovendien kan het de kwaliteit van hun band aantasten als ouders en baby’s bij de verzorging gescheiden zijn, want de eerste weken na de geboorte zijn cruciaal voor de hechting tussen ouder en kind.”

In België bestaan er maar enkele afdelingen van dit type. “Daarom zijn we blij dat we voortaan zowel moeders als vaders die het moeilijk hebben op een unieke en innovatieve manier kunnen ondersteunen,” zegt Mózes.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni