Kliniek Sint-Jan, aan de Kruidtuinlaan in Brussel-Stad
© PhotoNews | Kliniek Sint-Jan, aan de Kruidtuinlaan in Brussel-Stad.

Kliniek Sint-Jan zet deur open voor coronapatiënten uit buitenland

TRO
© BRUZZ
13/01/2021

De Brusselse Kliniek Sint-Jan is bereid twee bedden op intensieve zorg beschikbaar te stellen voor patiënten uit het buitenland. Slechts drie andere Belgische ziekenhuizen reageerden positief op een vraag van het Hospital & Transport Surge Capacity Comité.

Tijdens de tweede coronagolf, eind 2020, werden er 30 Belgische coronapatiënten opgevangen in Duitsland, omdat de afdelingen intensieve zorg in en rondom Luik volzaten. Nu België de derde golf vooralsnog beter weet te beteugelen dan onze buurlanden, verstuurde het Hospital & Transport Surge Capacity Comité dat de verdeling van de covid-patenten in ons land regelt, vorige week aan alle ziekenhuizen de vraag of zij bereid zouden zijn om zelf buitenlandse patiënten op te vangen. Uiteraard op voorwaarde dat er altijd voldoende bedden voor binnenlandse patiënten beschikbaar blijven.

De Morgen schrijft dat op die vraag slechts een viertal ziekenhuizen positief gereageerd heeft. Onder hen de Brusselse Kliniek Sint-Jan. "Voor ons is dat een kwestie van solidariteit," zegt Kenneth Coenye, hoofdarts van de Kliniek Sint-Jan, aan BRUZZ. "Het lijkt me normaal dat we elkaar als Europeanen proberen te helpen. Ieder ziekenhuis moet naar eigen eer en geweten beslissen of dat al dan niet lukt. Wij hebben er nu in ieder geval de capaciteit voor."

Nog geen aanvragen

In totaal worden er in de 4 ziekenhuizen die meewerken 11 bedden op intensieve zorg beschikbaar gesteld aan patiënten uit het buitenland. In de Kliniek Sint-Jan gaat het om 2 bedden. "Dat aantal is dynamisch," aldus Coenye. "Als wij daar morgen 5 extra Brusselaars moeten leggen, ligt daar natuurlijk onze prioriteit. Dat was ook de boodschap bij de vraag om hieraan mee te werken: we blijven afhankelijk van onze eigen capaciteit."

Indien de buitenlandse patiënten nog op de intensieve zorg in Brussel liggen wanneer de derde golf eventueel ook ons land zou verrassen, dan hoeven zij niet plots te verhuizen. Coenye: "We behandelen iedereen gelijk op onze dienst. In zo'n geval zullen we andere oplossingen zoeken."

Voorlopig is Coenye nog niet op de hoogte van patiënten die vanuit andere Europese landen naar Brussel gestuurd zouden worden. "De vragen uit het buitenland worden gebundeld door het ministerie van Defensie. Zij kijken welk ziekenhuis iemand kan opvangen. Voorlopig heb ik geen idee of er al aanvragen geweest zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, kliniek Sint-Jan, coronacrisis, coronavirus, corona, Kenneth Coenye

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni