Lage Brusselse vaccinatiegraad baart experts zorgen

© Belga
| Themabeeld: mensen wachten in een vaccinatiecentrum

Het aandeel gevaccineerde ouderen in Brussel lijkt op een plateau te zijn beland. 67 procent van de 85-plussers is nu ingeënt en dat cijfer stijgt nog maar traag. In Vlaanderen is de vaccinatiegraad in die groep al 89 procent. Dat kan wijzen op een lage vaccinatiebereidheid, en dat baart experts zorgen.

Op nationaal vlak lijkt er niets aan de hand: 81,6 procent van de 85-plussers is ingeënt tegen het coronavirus, en bij de groep van 75 tot 84 jaar gaat het voorlopig om 72,9 procent. Dat is een hoge vaccinatiegraad. In de vaccinatiecampagne wordt gemikt op minstens 70 procent gevaccineerden om tot een vorm van groepsimmuniteit tegen het coronavirus te komen.

Er zijn wel aanzienlijke regionale verschillen, merkt de krant Het Laatste Nieuws op. Hoewel de vaccinatiecampagne in alle delen van het land goed vooruitgaat stoot de Brusselse vaccinatiegraad op een plafond van ongeveer twee derde van de oudere bevolking. In de groep vanaf 85 jaar is 67,1 procent ingeënt, in de groep 75-84 66,1 procent. In Vlaanderen is dat respectievelijk 89,3 en 77,1 procent, een pak meer.

De lagere Brusselse vaccinatiegraad verklaart ook waarom in Brussel nu al mensen van 65 tot 74 ingeënt worden, en zelfs risicopatiënten. Er blijven immers vaccins 'over' die voorzien zijn voor de alleroudsten.

Vaccinatie aan huis

Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie, maakt zich daar zorgen over in Het Laatste Nieuws. Hij noemt de vaccinatiebereidheid slecht. Hij wijst er op dat dat eerder ook al bleek bij de vaccinatie van zorgpersoneel en mensen die in rusthuizen werken. "Alle gewesten staan in verbinding met elkaar. Brussel is geen geïsoleerd gebied. Dus ja, er is reden tot bezorgdheid," zegt hij.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC, die gaat in Brussel over gezondheid) denkt dat het deels ligt aan minder mobiele ouderen die zich niet konden verplaatsen naar een vaccinatiecentrum. Vanaf maandag 12 april worden daarom mobiele teams ingezet om mensen thuis te vaccineren. De GGC geeft daar in de loop van de dag ook een persconferentie over.

Een tabel uit het dashboard van gezondheidsinstelling Sciensano, die de vaccinatiegraad per gewest en per leeftijdsgroep toont.
© Sciensano
| Tabel uit het dashboard van gezondheidsinstelling Sciensano met de vaccinatiegraad per leeftijdsgroep per gewest
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?