Marc Noppen: 'Ook in UZ Brussel verwachten we twee maanden uitgestelde zorg'

EDB
© BRUZZ
19/11/2021
Updated: 19/11/2021 19.33u

Volgens berekeningen van de UAntwerpen en de UHasselt blijkt dat er nog minstens twee maanden met zorguitstel zullen volgen. Volgens Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel, zal dat voor zijn ziekenhuis niet anders zijn. "Zaken die wat kunnen wachten, worden uitgesteld."

Momenteel worden elke dag zo'n 26 coronapatiënten opgenomen in een Brussels ziekenhuis. De helft van de bedden op intensieve zorg moet worden vrijgehouden voor covidpatiënten en niet-dringende zorg wordt uitgesteld. Marc Noppen, ceo van het UZ Brussel, legde op vrijdagochtend op BRUZZ-radio uit wat dit betekent voor zijn ziekenhuis.

"Heel concreet betekent dit dat we personeel moeten vrijhouden voor extra patiënten op intensieve zorg voor covid," aldus Noppen. "Dat zijn personeelsleden die ook actief zijn in onder meer de operatiekwartieren, waardoor er minder ingrepen plaats kunnen vinden."

Volgens Noppen betekent dit dat een aantal operaties uitgesteld wordt. "Zaken die even kunnen wachten, zoals geplande chirurgie voor bijvoorbeeld breuken, worden even uitgesteld. Het gaat om zaken die misschien minder zwaar zijn, maar mensen toch ook last berokkenen."

Geen transfers

Op dit moment worden geen patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen, vertelt Noppen. "Dat is niet mogelijk omdat de situatie overal gelijkaardig is. Alle ziekenhuizen bevinden zich momenteel in fase 1B, en moeten dus de helft van hun capaciteit vrijhouden. We kunnen dus geen patiënten overbrengen."

Net als de onderzoekers van de UAntwerpen en de UHasselt verwacht ook Noppen dat het UZ Brussel met minstens twee maanden uitgestelde zorg zal worden geconfronteerd. "We voorspellen hetzelfde. We verwachten een piek in het aantal coronapatiënten over één tot twee weken, maar daarna gaat de pandemie niet plots liggen. We zullen makkelijk twee maanden ver zijn."

Dagelijkse ziekenhuisopnames coronapatiënten in België 2020-2021

| Bezetting afdelingen intensieve zorgen in Belgische ziekenhuizen (2020-2021.)

Bezetting intensieve zorgen in Belgische ziekenhuizen coronapatiënten 2020-2021

| Dagelijkse ziekenhuisopnames van coronapatiënten in België (2020-2021.)

Volgens gedelegeerd bestuurder van het Iris-ziekenhuisnetwerk Etienne Wery laat het personeelstekort zich voelen. "Daardoor moeten we het aantal beschikbare bedden verminderen, in het bijzonder voor intensieve zorg. De heropleving van de epidemie komt bovenop dat probleem en maakt dat we bepaalde geplande ingrepen moeten herplannen."

De Europa Ziekenhuizen hebben nog geen zorg moeten uitstellen, in de Chirec-ziekenhuizen was dat deze week wel al het geval. Wery zegt dat de directies van de ziekenhuizen voorstander blijven van een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel, maar ze roepen ook op tot dialoog om het tekort aan zorgpersoneel niet nog groter te maken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni