Maron bekijkt uitbreiding vaccinplicht voor alle zorgpersoneel, vakbond overweegt staking

EC
© BRUZZ
16/11/2021
Updated: 16/11/2021 19.44u

Er komt een federale vaccinatieplicht voor zorgverleners vanaf 1 januari. Dat heeft het kernkabinet maandagavond beslist. Voor alle niet-medische personeelsleden in woonzorgcentra en ziekenhuizen geldt die verplichting nog niet. Brussels minister Alain Maron (Ecolo) overlegt met de twee andere gemeenschappen om de verplichting uit te breiden naar alle medewerkers van zorginstellingen.

Vanaf 1 januari moeten alle zorgverleners in ons land zich verplicht laten vaccineren. Ze krijgen daarvoor drie maanden de tijd, en in die overgangsperiode moeten ze zich elke 72 uur laten testen. Wie tegen 1 april nog altijd niet gevaccineerd is, wordt ontslagen. Dat heeft het federale kernkabinet maandagavond goedgekeurd, al moet het voorstel nog wel langs de Raad van State.

Om hoeveel Brusselaars het gaat, is niet helemaal duidelijk. De laatste vaccinatiecijfers uit de zorgsector komen uit een studie van het Kenniscentrum uit september. Toen was een derde van het personeel in Brusselse woonzorgcentra niet gevaccineerd. Daarbij horen zowel zorgverleners als niet-medisch personeel, zoals keukenmedewerkers of poetshulpen. Volgens Femarbel, de koepel van Franstalige privérusthuizen, zijn zij in Brussel samen met ongeveer 9.000. “Minstens 20 tot 25 procent van hen is nog altijd niet gevaccineerd”, gokt algemeen secretaris Vincent Fredericq intussen. Dat komt overeen met ongeveer 2.000 ongevaccineerde medewerkers.

Femarbel is tevreden met de nieuwe vaccinatieverplichting voor zorgverleners. “Alleen geldt die voorlopig enkel voor zorgberoepen die onder de federale wetgeving vallen”, benadrukt Fredericq. Het gaat om artsen, verpleegkundigen, logopedisten, ergotherapeuten en andere zorgverleners met een riziv-nummer.

“Maatschappelijk werkers, bijvoorbeeld, vallen daar niet onder”, zegt Fredericq. “Wij willen dat er een vaccinplicht komt voor alle personeelsleden, dus ook wie onder de bevoegdheid van de deelstaten valt.”

Brussel voorstander van uitbreiding

Eind deze week volgt hierover een vergadering met de verschillende gemeenschappen en gewesten, zegt Femarbel. Volgens Fredericq pleit Brussel voor een vaccinplicht voor alle personeelsleden.

Gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) bevestigt dat er overleg loopt met de andere gemeenschappen over deze vraag. "Momenteel verifiëren we de wettelijke basis om de vaccinatieverplichting uit te breiden naar niet-medisch personeel", zegt zijn woordvoerder Nicolas Roelens. "Er is nog geen beslissing genomen, maar we werken aan een gezamenlijke visie met de andere gemeenschappen.”

Stakingsaanzegging

Niet alle zorginstellingen zijn even blij met de verplichting. "Enkele van onze leden zijn natuurlijk ongerust dat ze niet meer voldoende personeel zullen hebben", zegt Vincent Fredericq van Femarbel. Zelf maakt hij zich daar weinig zorgen over. Hij verwijst naar Frankrijk, waar uiteindelijk maar 15.000 van de 2,8 miljoen zorgverleners het vaccin bleven weigeren en zijn ontslagen. Omgerekend zouden dat in Brussel maar 50 van de 9.000 personeelsleden zijn.

De christelijke vakbond CNE, de Franstalige poot van het ACV Puls, heeft alvast een stakingsaanzegging ingediend tegen de federale regel. Dat meldt Belga.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, vaccinatie verplichting, verplichte vaccinatie, zorgpersoneel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni