3.800 betogers tegen vaccinatieplicht zorg, politie gebruikt traangas

ADD
© Belga - BRUZZ
07/12/2021
Updated: 07/12/2021 17.49u

3.800 betogers trokken dinsdag van de Kapellekerk naar het kantoor van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Ze verzetten zich tegen de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel die vanaf 1 januari (met een overgangsperiode) geldt. Sommige betogers probeerden het kabinet binnen te dringen, de politie reageerde met traangas.

De actie begon om 10.30 uur aan het Kapelleplein waarna de stoet de hele stad door trok tot aan de Wetstraat. Als gevolg werden heel wat tunnels onderweg afgesloten, waaronder de Kunst-Wettunnel, Troontunnel, Louiza- en Naamsepoorttunnel. Er was hinder voor het autoverkeer op de Kleine Ring, de Louizalaan en in de Europese Wijk.

Er stonden onder meer ontmoetingen gepland tussen de bonden (onder meer ACOD, ACV Puls, VSOA en ACLVB) en minister van Volksgezondheid Franck Vandenbroucke (Vooruit), minister Georges Gilkinet (Ecolo) Joachim Coens (CD&V) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Een groep betogers probeer het kantoor van Vandenbroucke binnen te komen.

Omstreeks 13.15 uur probeert een groep betogers het kabinet van Vandenbroucke binnen te dringen. "Er werd met vuilbakken gegooid richting de façade, mensen klopten op de ramen en deur dus we hebben traangas ingezet om de mensen buiten te houden," zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere.

Daar waren ook enkele mensen in brandweerpak bij, zo merkte een BRUZZ-redacteur op. "We hebben de onruststokers geïdentificeerd," zegt Van de keere. Het gaat om mensen die het gebouw wilden binnendringen en ook al een deur hadden stuk gemaakt. "Er zal proces-verbaal worden opgemaakt. De informatie wordt doorgestuurd naar het parket."

Een delegatie werd overigens wel ontvangen op het kabinet van minister Vandenbroucke. Na afloop doet een afgevaardigde daarvan verslag tegenover de overige betogers. Omstreeks 14.30 is de manifestatie afgelopen.

De actie gaat gepaard met een stakingsaanzegging om de vaccinatieplicht van gezondheidswerkers aan de kaak te stellen. De vakbonden verwachten, net als de zorginstellingen, een groot aantal stakers.

Sommige instellingen hebben het voortouw genomen en een "zondagsdienst" ingesteld op dinsdag, waarbij de activiteit wordt beperkt tot een minimum. Er worden grote storingen verwacht in verschillende ziekenhuizen. In het kinderziekenhuis Koningin Fabiola zijn er dinsdag bijvoorbeeld vertragingen op de spoedafdeling.

"De actie van vandaag is bedoeld om zich te verzetten tegen het wetsontwerp dat vaccinatie van het zorgpersoneel verplicht maakt, dat als stigmatiserend, discriminerend en niet te handhaven wordt beschouwd," aldus de vakbonden maandagavond. Zij eisen onder meer "echt overleg" over de vaccinatie van gezondheidswerkers.

Als gevolg van de manifestatie zijn verschillende tunnels afgesloten.

Heel wat manifestanten dragen borden en spandoeken mee waar gewaarschuwd wordt voor nog meer personeelstekort in de zorg als de vaccinatie verplicht wordt. "Red onze gezondheidszorg in plaats van te ontslaan", of "Mijn lichaam, mijn keuze", staat er te lezen. De betoging verloopt luidruchtig, onder meer door het gebruik van knalvuurwerk. Achteraan lopen brandweerlieden en ambulanciers.

Het federale kernkabinet is het vorige maand eens geraakt over een regeling voor de vaccinatieplicht in de zorg. Vanaf 1 januari krijgt het zorgpersoneel drie maanden de tijd om zich te laten vaccineren. Wie dat daarna nog weigert, wordt ontslagen en krijgt dan meteen een volledige werkloosheidsuitkering, of wordt geschorst zonder loon.

Maar de vakbonden vrezen dat deze verplichting het personeelstekort in de sector nog zal doen toenemen. "Het bestraffen van niet-gevaccineerden zal de tekorten nog doen toenemen tot een punt dat de gezondheidszorg in ons land in gevaar komt", meent vakbondssecretaris Olivier Nyssen.

"De verplichting beperken tot de zorgsector is discriminerend," vindt een 62-jarige verpleegster uit Dinant. Ze vreest dat 10 procent van het zorgpersoneel op 1 april zal moeten verdwijnen, terwijl het vinden van nieuwe collega's nu al bijzonder moeilijk is. "Men moet het beroep weer aantrekkelijker maken om de toekomst veilig te stellen."

"Voor een kwalitietsvolle zorg zijn meer collega's nodig," staat te lezen op het spandoek.

"La police avec nous," scanderen de demonstranten. De manifestatie verloopt overigens zonder incidenten.

De vaccinatieplicht van het zorgpersoneel zorgt voor grote problemen in het Brussels UZ Saint-Luc. "We gaan het tekort niet kunnen opvangen," stelt Joëlle Durbecq, directrice van de verpleegsters in het ziekenhuis.

"Ik ben niet gekant tegen een vaccinatieplicht. Maar als die in januari ingaat, dan zie ik niet hoe het ziekenhuis gaat kunnen functioneren," reageert Durbecq in De Standaard.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni