Maron: ‘Mogelijkheid om quarantainegegevens te delen bestaat al'

© PhotoNews
| 28 december 2020: minister Alain Maron (Ecolo) en Benoît Cerexhe (CDH), burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, bij de eerste vaccinatie tegen covid-19 in Brussel Notre Dame de Stockel.

Brussels gezondheidsminister Alain Maron sluit niet uit dat de gegevens van quarantaine-overtreders worden gedeeld met de burgemeesters, “als er een gevaar is voor de volksgezondheid.” Dat heeft Maron gezegd na kritiek van onder meer Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf.

Eerder deze week had burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) de quarantainegegevens van zijn eigen inwoners opgevorderd. In zijn gemeente is het aantal coronabesmettingen de voorbije week exponentieel gestegen. Volgens De Wolf staat Brussels minister voor Gezondheid Alain Maron (Ecolo) in de weg dat burgemeesters de quarantainegegevens van hun inwoners zouden mogen inkijken.

Maron antwoordde gisteren in het Brussels Parlement op vragen van De Wolf zelf en Gilles Verstraeten (N-VA) dat hij de arts-inspecteur van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) al sinds november vraagt “om tot het uiterste te gaan wanneer er een risico is dat de quarantaine niet gerespecteerd wordt.” In dat geval moet de contact tracer doorverwijzen naar de arts-inspecteur, die dan iemand op het terrein moet sturen ter controle. “Als de arts-inspecteur vaststelt dat de quarantaine niet gerespecteerd wordt, neemt hij contact op met de burgemeester”, aldus Maron.

Maron benadrukte nog dat de meerderheid van de gecontacteerde bewoners meewerkt aan de contactopsporing. “Sommigen hebben moeilijkheden om de quarantainemaatregelen te kunnen respecteren, maar aan hen bieden we hulp, ook via de gemeenten”, zei Maron.

Donderdag zat de minister samen met de burgemeesters over de kwestie. Hij herhaalde dat hij het vertrouwen van de burgers wil behouden door voorzichtig om te springen met de quarantainegegevens. “Maar ik heb ook herhaald dat er al mogelijkheden zijn om de quarantainegegevens te delen met de burgemeesters, in geval dat de quarantaineregels worden overtreden en er een gevaar is voor de volksgezondheid”, aldus Maron nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?