Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie

| Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie;

Maron: ‘Pas eind september beslissen over uitbreiding coronapas’

Kris Hendrickx
© BRUZZ
08/09/2021
Updated: 08/09/2021 16.07u

Er blijft onduidelijkheid hangen rond de uitbreiding van de coronapas in Brussel. Gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) koppelt verschillende voorwaarden aan de uitbreiding van het Covid Safe Ticket. "We beslissen ook pas eind september."

Brussel zal straks zelf kunnen beslissen om het Covid Safe Ticket uit te breiden tot de horeca, danszalen, discotheken, sportactiviteiten, commerciële congressen en conferenties en cultuur- en feestevenementen. Dat beslisten de verschillende regeringen van ons land dinsdagavond. De maatregel kan ingaan vanaf oktober. Het CST wordt vandaag al gebruikt bij grote evenementen.

Of Brussel dat ook echt zal doen is minder duidelijk. Alle partijen in de Brusselse regering (en met name de PS van minister-president Rudi Vervoort) zijn volmondig voor de uitbreiding van het CST, op Ecolo na. Die partij levert met Alain Maron uitgerekend de minister bevoegd voor gezondheid.

"We zullen het CST enkel uitbreiden als de epidemiologische situatie dat vereist en we er de sluiting van bepaalde sectoren mee verhinderen."

Kabinet van Alain Maron (Ecolo)

20201014 1726 Test Maron

Het kabinet van Alain Maron zegt woensdag dan ook dat het nog niet zeker is dat de uitgebreide versie van het CST er ook komt vanaf 1 oktober. “We zullen dat enkel beslissen als de epidemiologische situatie dat vereist en als we er de sluiting van bepaalde activiteitensectoren mee kunnen verhinderen,” zegt woordvoerder Simon Vandamme. "We kijken uiteraard ook naar de voortgang van de vaccinatie en de druk op de ziekenhuizen."

Een beslissing is ook nog niet voor meteen, maar voor eind september," aldus nog de woordvoerder in een aanvullende reactie woensdagnamiddag.

Leeftijdsgrens

Het was ook Ecolo dat een leeftijdsgrens bedong voor de invoering. Tot en met 16 jaar zal er geen CST worden gevraagd in de eerder vermelde sectoren. “We vonden dat belangrijk, want tot die leeftijd kan een jongere of kind niet zelf beslissen over vaccinatie”, legt de woordvoerder van Maron uit. “Het is een kwestie van rechtvaardigheid.”

Ecolo heeft een achterban waarin de scepsis tegenover vaccins en het gebruik van een coronapas groter is dan gemiddeld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni