Brussel kan gebruik coronapas uitbreiden

TG
© BRUZZ
07/09/2021
Updated: 08/09/2021 13.15u

De verschillende regeringen van ons land zijn het eens geworden over het gebruik van de coronapas. Een nieuw samenwerkingsakkoord maakt het mogelijk dat de landsdelen zelf beslissen om de pas in extra sectoren te verplichten. De kans is groot dat Brussel dat ook doet vanaf 1 oktober.

Tot nu toe wordt de pas, het Covid Safe Ticket (CST), gebruikt voor evenementen, in de cultuursector en om reizen gemakkelijker te maken. De voorbije weken dook echter steeds vaker de suggestie op om het toepassingsgebied van de pas in Brussel te verbreden. De vaccinatiegraad is immers erg laag in het gewest, waardoor er meer coronabesmettingen zijn dan in de rest van het land.

Om het toepassingsgebied enkel in Brussel te vergroten, en niet in het hele land, moest echter de regelgeving aangepast worden. Vlaanderen zag een uitbreiding namelijk niet zitten gezien de hoge vaccinatiegraad.

Pas vanaf 16 jaar

Daar gaat het nieuwe akkoord over, volgens Le Soir en bevestigen ook verschillende bronnen. De tekst voorziet dat gewesten zelf kunnen beslissen om de pas op te leggen in extra sectoren. Het gaat bijvoorbeeld om de horeca, sportvoorzieningen, discotheken en danszalen, beurzen en conferentieruimtes,... Als het gebruik van de pas uitgebreid wordt zullen enkel mensen ouder dan 16 een CST moeten kunnen tonen. De leeftijdsdrempel kan dalen tot 12 jaar voor mensen die iemand willen bezoeken in een ziekenhuis of woonzorgcentrum.

Dat Brussel ook van die mogelijk gebruik maakt is nog niet formeel beslist, maar lijkt wel erg waarschijnlijk. Het enige punt van discussie was dinsdag nog de leeftijdsgrens. Ecolo wou niet dat de coronapas zou gelden voor wie jonger dan 17 is en kreeg uiteindelijk zijn zin, waardoor ook dat obstakel van de baan was. Verschilende regeringsleden, waaronder minister-president Rudi Vervoort, gaven ook al aan voorstander te zijn van de pas. Vervoort vermeldde al de datum van 1 oktober.

Gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) wou dinsdag nog niet bevestigen dat de coronapas ook echt wordt ingevoerd. "De mogelijkheid is er nu en we zullen er gebruik van maken als de epidemiologische situatie dat vereist én we er de sluiting van sectoren zoals de horeca kunnen mee vermijden", zegt zijn woordvoerder.

Op welke manier de coronapas precies wordt ingevoerd, wordt nu onderzocht.

Het akkoord tussen de verschillende gezagsniveaus maakt het mogelijk om het CST in te voeren tot eind oktober, maar de regeling kan nadien nog verlengd worden voor korte(re) periodes. Dat kunnen volgens het kabinet van van gezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Vooruit) zowel de deelstaten voor hun grondgebied (na evaluatie van de Risk Assessment Group) beslissen, maar ook de federale overheid voor heel het land, op voorwaarde dat de pandemiewet geactiveerd wordt.

Dat zou mensen beschermen tegen besmetting met het coronavirus, mensen aanmoedigen zich te laten vaccineren, en ervoor zorgen dat economische sectoren als de horeca niet opnieuw moeten sluiten.

'Aansluiten op huidige maatregelen'

"De huidige coronamaatregelen gelden in principe tot eind deze maand, dus het zou mooi aansluiten als we het in oktober kunnen invoeren", vertelt Zeynep Balci, woordvoerster van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Voor de invoering van de coronapas in het Brussels gewest moeten er nog enkele stappen ondernomen worden.

Het samenwerkingsakkoord moet nog goedgekeurd worden door het Overlegcomité, maar dat zou vandaag/woensdag al digitaal samenkomen. Nadien gaat het naar de Raad van State. Eenmaal dat is gebeurd, kan het gebruik besproken worden in het Brussels parlement en dan is het aan de Brusselse regering om te bepalen in welke sectoren het gebruikt kan worden.

Burgemeesters vragen één regeling

De Brusselse burgemeesters, die woensdagochtend samenkwamen op de conferentie van burgemeesters, zijn niet tegen de invoering van een uitgebreid CST. Dat zegt voorzitter en Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR). "We willen ook dat dezelfde regels overal gelden, dat is een kwestie van gelijkheid."

Eerder had zijn partijgenoot en Ukkels burgemeester Boris Dilliès gepleit voor een aparte aanpak in gemeenten waar de vaccinatiegraad hoger is. Dilliès was echter afwezig op de vergadering en werd vertegenwoordigd door zijn kabinetschef, die de boodschap zal overbrengen.

De burgemeesters zijn het er volgens De Wolf ook over eens dat de politie er zal moeten op toe zien dat horeca-uitbaters de regels respecteren. "Regels zonder controle hebben geen zin. Al zal het altijd moeilijker zijn om kleine snacks te controleren dan grote evenementen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni