| De actie werd georganiseerd door No Profit on Pandemic.

Mars voor vaccinrechtvaardigheid trekt door Brussel

© Belga
30/11/2021

Een 150-tal aanhangers van verschillende middenveldorganisaties die zich groeperen in het burgerinitiatief No Profit On Pandemic hebben dinsdagavond een mars voor vaccinrechtvaardigheid gehouden in Brussel. Ze stapten van het Europees Parlement in Brussel naar de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations met enkele doodskisten.

De doodskisten staan symbool voor het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 die hadden vermeden kunnen worden indien de patenten op de vaccins en behandelingen werden vrijgegeven.

De organisatoren bekritiseren dat de Europese Commissie heeft geweigerd om intellectuele eigendomsrechten van farmaceutische bedrijven op coronavaccins en -behandelingen te beperken. Momenteel is slechts 5 procent van alle vaccins naar lage-inkomenslanden gegaan, stelt No Profit On Pandemic. Ze klagen aan dat de farmabedrijven zo'n grote winst maken, ondanks de publieke bijdrage aan de ontwikkeling van het vaccin.

"Als onze beleidsmakers zich echt zorgen zouden maken over de lage vaccinatiegraad, dan zouden ze hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor een wereldwijde gelijke toegang tot Covid-19-vaccins", klinkt het bij No Profit On Pandemic.

De protestmars staat ook in het teken van 30 november. Op die dag komen wereldleiders samen in Genève tijdens een ministerraad van de Wereldhandelsorganisatie. Daar wordt het debat rond het voorstel van India en Zuid-Afrika om tijdelijk alle met Covid-19 gerelateerde intellectuele eigendomsrechten op te heffen waarschijnlijk afgerond.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni