Een covid-19-test

| Een covid-test

Er zijn al zeker 73 besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld in België. Dat blijkt uit gegevens die het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) dinsdagmiddag heeft gepubliceerd.

In totaal telde het ECDC al 2.127 omikrongevallen in landen van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte. Met 1.176 besmettingen staat Noorwegen ver op kop, omdat het land ook vermoedelijke gevallen opneemt in zijn statistieken. Daarna volgen Denemarken (268), Frankrijk (130) en Duitsland (101). In realiteit is het aantal besmettingen wellicht hoger, het duurt namelijk even voor een variant geïdentificeerd kan worden.

Volgens het Europese agentschap zijn buiten Europa al 6.699 bevestigde besmettingen met de omikronvariant gemeld. De Britse gezondheidsautoriteiten hebben ook al weet van één overlijden van een patiënt besmet met die variant.

Omikron werd eind november voor het eerst ontdekt in Zuid-Afrika. Er bestaat wereldwijd grote bezorgdheid over de impact van de coronavirusvariant op het verdere verloop van de pandemie. Er loopt nog volop onderzoek naar de eigenschappen van de variant, maar er wordt vermoed dat omikron vaker zorgt voor herbesmettingen bij mensen die al eens ziek geweest zijn of die gevaccineerd zijn.

Om die reden is de Brusselse gezondheidsinspectie bezorgd om omikron. Ze raadt mensen aan de basismaatregelen te volgen en zelftests te gebruiken voor familiefeesten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni