Opname van een man met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis

| Opname van een man met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis.

Piek vierde golf ook bereikt in Brussel, maar ongerustheid over omikron

KH
© BRUZZ
14/12/2021

De besmettingscijfers voor corona zijn over hun piek in Brussel, bleek op de wekelijkse persconferentie van de GGC. Maar de gezondheidsdiensten van het Gewest houden wel de adem in voor de nieuwe en besmettelijkere omikronvariant. “De derde prik halen is echt belangrijk.”

Het reproductiecijfer voor Covid-19 in Brussel is ondertussen gezakt tot 0,93, legde het hoofd van de gezondheidsinspectie Inge Neven uit. Dat betekent dat de kracht van de epidemie op dit moment afneemt en dat we over de top van de vierde golf zijn. De meeste besmettingen vinden momenteel plaats in de groep tussen 30 en 49 jaar.

De dalende cijfers nemen niet weg dat de gezondheidsdiensten erg ongerust zijn over de impact van de nieuwe omikronvariant, die aan een snelle opmars bezig is. “Er wordt verwacht dat die besmettelijkere variante al eind dit jaar of ten laatste begin volgend jaar goed zal zijn voor de helft van de besmettingen,” zei Neven.

Hoeveel bevestigde gevallen van de nieuwe variant er al geteld zijn in Brussel, wil de GGC niet kwijt. "Maar het zijn er al wel wat en het gekende aantal is wellicht ook een onderschatting."

Op dit moment is er volgens Neven geen reden om te denken dat de variant zich sneller zou verspreiden in Brussel dan in andere gewesten.

"Met de opmars van omikron zijn basismaatregelen extra belangrijk. Spreek af in openlucht en doe zelftests voor een familiefeest"

Inge Neven (Brusselse gezondheidsinspectie)

20210915 1767 Coronapas Inge Neven

De opmars van omikron betekent meteen dat het erg belangrijk blijft om de verschillende veiligheidsmaatregelen te blijven opvolgen en bijvoorbeeld in openlucht af te spreken," klonk het nog. "Ook zelftests voor familiefeesten zijn een goed idee, al bieden ze geen volledige zekerheid. Als er minder besmettingen bijkomen kan de huidige druk op het gezondheidssysteem afnemen voor er opnieuw een stijging aankomt. ”

Ook de derde prik blijft erg belangrijk om de impact op dat gezondheidssysteem te beperken, benadrukte Neven.

Wat die vaccinatie betreft: 58 procent van de hele bevolking in Brussel heeft vandaag twee prikken gekregen en 72 procent van de meerderjarigen. Het aandeel mensen dat een boosterprik (de derde prik) kreeg, ligt in Brussel op 13 procent (van de hele bevolking) en 17 procent (van de meerderjarigen).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , covid-19 , coronacrisis , omikron-variant , Vierde golf , Brusselse vaccinatiecampagne , vaccinatie coronavirus , derde dosis , boosterprik

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni