Een man met mondmasker in Brussel als bescherming tegen het coronavirus en de ziekte Covid-19

| Een man met mondmasker in Brussel als bescherming tegen het coronavirus en de ziekte Covid-19.

Mondmasker nog steeds verplicht in Brussel bij huisarts en in apotheek

SD
© BRUZZ
13/02/2023

In Brussel is het, net als in Wallonië, nog steeds verplicht om een mondmasker te dragen in huisartsenpraktijken en apotheken, terwijl dit in Vlaanderen enkel 'sterk aanbevolen' is. Het is een van de weinige coronamaatregelen die hier nog van kracht is. Hoe zit het eigenlijk met de andere coronamaatregelen?

Avondklokken, lockdowns, samenscholingverboden en mondmaskers. Het zijn maar een paar van de maatregelen die nog niet zo lang geleden ons leven omgooiden. Terwijl het coronagevaar nog niet volledig geweken is, zijn de coronamaatregelen dat wel. Of toch niet? Een aantal coronaregels blijkt bij nader inzien nog steeds in voege.

Zo bleef het dragen van een mondmasker verplicht voor mensen vanaf 12 jaar in de ziekenhuizen en bij thuisbezoeken van een zorgverlener, wanneer een veilige afstand niet bewaard kan worden.

In Brussel en Wallonië is het verder nog steeds verplicht een mondmasker te dragen in huisartsenpraktijken en apotheken. In Vlaanderen is het wel verplicht voor de zorgverlener, maar wordt het enkel “sterk aanbevolen” voor de patiënt.

Reizen

Er gelden ook nog steeds maatregelen voor reizigers, al zijn die enorm afgezwakt in vergelijking met het hoogtepunt van de coronaperiode. Zo mag je niet reizen wanneer je in quarantaine of isolatie zit, klinkt het op de coronawebsite van de FOD Volksgezondheid. Wie in het buitenland in quarantaine of isolatie zit, moet die daar vervolledigen alvorens terug naar België te keren. "Enkel in uitzonderlijke gevallen en in overleg met de gezondheidsautoriteiten kan van deze regel afgeweken worden," klinkt het.

Overigens gelden er maatregelen voor reizigers die uit een "land met een heel hoog risico" komen, maar er staan momenteel geen landen meer op die lijst.

Het Covid Safe Ticket, het PLF en het vaccinatiecertificaat moeten we nergens in België meer laten zien. Maar verschillende landen vragen wel nog steeds om een geldig vaccinatiebewijs als toetredingsvoorwaarde op hun grondgebied. "Informeer u goed over de toetredingsvoorwaarden inzake Covid-19 die gelden in het land van bestemming en in de transitlanden die u doorkruist tijdens uw reis," aldus nog de FOD Volksgezondheid.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni