Nog geen knuffelcontacten voor bewoners Brusselse woonzorgcentra

© Saskia Vanderstichele
| Ten vroegste begin maart zal Iriscare de regels in de Brusselse woonzorgcentra herbekijken.

Het Brusselse Iriscare meldt dat ze de huidige regels in woonzorgcentra nog even vasthouden. Na de lichte versoepelingen eerder deze week, waardoor kappers en kinesisten terug welkom zijn, vindt de instelling het te vroeg om opnieuw meer toe te laten. In tegenstelling tot Vlaanderen, mogen Brusselse rusthuisbewoners dus nog geen tweewekelijkse knuffelcontacten ontvangen.

In de Vlaamse woonzorgcentra waar voldoende gevaccineerd is, besliste de taskforce Zorg om opnieuw versoepelingen door te voeren. De bewoners mogen daar voortaan tweewekelijks twee knuffelcontacten ontvangen. Enige voorwaarden: voldoende gevaccineerde bewoners en zorgverleners. Hoewel ook in Brussel de coronacijfers beteren en de vaccinatie volop aan de gang is, besluit Iriscare dat nieuwe versoepelingen nog niet aan de orde zijn. “Het kan niet de bedoeling zijn dat we om de drie dagen gaan versoepelen”, vertelt Sven Heyndrickx, woordvoerder van Iriscare.

“Volgende week is er een nieuw overlegcomité, maar voor 1 maart komen er sowieso geen nieuwe versoepelingen in de Brusselse woonzorgcentra", gaat Heyndrickx verder. Het voornaamste criterium is voor Iriscare nog altijd de evolutie van de coronacijfers in Brussel. “Momenteel evolueren die in de juiste richting, maar te snel versoepelen kan daar snel een negatief effect op hebben.”

Huidige regels

Toch is er al ruime tijd heel wat mogelijk in de Brusselse woonzorgcentra. “Merendeel van de huidige regels gelden eigenlijk al van voor de tweede grote besmettingsgolf”, vertellen ze ons bij woonzorgcentrum Scheutbos in Sint-Jans-Molenbeek. “Knuffelcontacten zijn misschien nog niet toegelaten, maar bewoners kunnen in principe onbeperkt bezoek ontvangen.” In een grote ruimte en met mondmasker mogen namelijk ieder uur twee bezoekers langskomen. Ook de cafetaria's zijn open indien social distancing mogelijk is en korte uitstappen zijn in beperkte maten toegelaten. Afgelopen dinsdag kwam daar nog bij dat kappers en kinesisten terug welkom zijn. “De bewoners zitten zeker niet vast op hun kamer”, sluit Sven Heyndrickx van Iriscare af.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?