Open Geest Dagen

Open Geestdagen van start om geestelijke gezondheidszorg toegankelijker te maken

© Belga
07/10/2023

Zaterdagochtend is de aftrap gegeven van de Open Geestdagen. Geestelijke gezondheidscentra zetten hun deuren open voor het publiek. Het doel is om de bezoekers te laten ontdekken wat er binnen de geestelijke gezondheidszorg gebeurt.

Meer dan honderd geestelijke gezondheidscentra in Vlaanderen en Brussel openen zaterdag en zondag hun deuren. Ze doen dat naar aanleiding van de eerste Open Geestdagen, een nieuwe campagne van Te Gek!?. Op die locaties vinden er workshops, therapiesessies, rondleidingen, lezingen en gesprekken plaats.

Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Welzijn, gaf het startschot van de Open Geestdagen en bezocht de Serre in Gent. "We merken dat mensen de eerste stap via online tools zetten naar hulpverlening voor geestelijke gezondheid", zegt Crevits. "Daarom hebben we 1,2 miljoen euro vrij gemaakt om de online hulpverlening te verbeteren. Maar we moeten nog meer investeren. We stellen vast dat praten over geestelijke gezondheid een groter taboe is dat praten over fysieke problemen."

De organisaties die dit weekend hun deuren openen, zijn van alle strekkingen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat van psychiatrische ziekenhuizen, herstelacademies, psychosociale revalidatiecentra, verzorgingstehuizen, online of telefonische hulplijnen tot zorgboerderijen en CAW's. Allen erkennen ze dat er meer verbinding nodig is tussen de voorzieningen en het brede publiek, om zo het taboe op psychische kwetsbaarheid te helpen doorbreken.

Brusselse activiteiten

In de Molenbeekse Hovenierstraat organiseert De Leesgroep Nachtuil van vzw Uilenspiegel zaterdag verschillende boekvoorstellingen. De leesgroep richt zich tot psychisch kwetsbare mensen die op een aangename en toegankelijk manier literatuur willen ontdekken. Schrijfster Veerle Janssens stelt haar boek 'Een tijd tussen al mijn tijden voor', Ann Dierick en Marijke Gets presenteren hun boek 'Kwetsbaar sterk: vijftien verhalen over psychisch herstel'. Interviews met de schrijfsters zullen worden afgewisseld met slam poetry.

In Jette kan je zaterdag in het UZ Brussel terecht voor een open gesprek over psychologische hulpverlening in het ziekenhuis. De (kinder-)psychiatrische en psychologische diensten stellen samen voor hoe psychische zorg in ons ziekenhuis aangeboden wordt. Vervolgens kan jij je mening kwijt over hoe en wanneer jij, in geval van een consultatie of opname in het ziekenhuis, een psycholoog zou willen inschakelen.

Het Psycho-Sociaal Centrum Sint-Alexius-Elsene dat voorziet in psychosociale opvang en begeleiding voor (jong)volwassenen met een psychotische problematiek, organiseert verschillende concerten, filmvoorstellingen, een levende bibliotheek en een luisterparcours. Meer info vind je hier.

De Open Geestdagen zijn de jaarcampagne van Te Gek!? voor 2023. Het is een campagne die kadert binnen de tiendaagse van de geestelijke gezondheid.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni