Opnieuw Overlegcomité deze vrijdag

© PhotoNews
| Eerste minister Alexander De Croo, geflankeerd door Elio Di Rupo en Jan Jambon (vooraan), respectievelijk ministers-president van Wallonië en Vlaanderen op de persconferentie na het overlegcomité van 14 april 2021;
Updated: 02-12-2021 - 19:39

Vrijdag 3 december komt het Overlegcomité voor de derde keer in drie weken samen. Er staan opnieuw strengere coronamaatregelen op de agenda. De cijfers die blijven stijgen, nopen de regering daartoe. Normaal was een nieuw Overlegcomité pas op 15 december gepland.

De regeringen namen de voorbije twee weken ook al strengere maatregelen tegen de opmars van het coronavirus, maar de druk op de zorgsector en zeker op de ziekenhuizen blijft erg hoog. De premier vroeg daarom woensdag het advies van coronacommissaris Pedro Facon, die op zijn beurt een analyse heeft opgevraagd bij de experten van de GEMS. Op basis van die informatie heeft de premier nu beslist om opnieuw een Overlegcomité samen te roepen.

Vlaams minister-president Jan Jambon vroeg de premier woensdagmiddag voor de televisiecamera's al om het Overlegcomité versneld bijeen te roepen. Hij pleitte expliciet voor een tijdelijk verbod op recreatieve indooractiviteiten.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke nam de voorzet aan. "Het is heel duidelijk dat de activiteiten die binnen doorgaan moeilijk echt goed te beveiligen zijn. Ik denk dat we ons moeten beraden of we vandaag voldoende sterke maatregelen hebben op dat vlak," zei hij tijdens een persconferentie over de nieuwe teststrategie. De Vooruit-vicepremier wees daarnaast expliciet naar het onderwijs. "We hebben een coherent pakket aan maatregelen nodig om de activiteiten in alle leeftijdsgroepen in lijn te brengen met wat nodig is in de strijd tegen de pandemie."

GEMS wil strenge maatregelen

In aanloop naar het nieuwe Overlegcomité heeft de GEMS-expertengroep een advies afgeleverd. In dat advies stellen de experten forse maatregelen voor, gaande van een "afkoelingsperiode" in het onderwijs- inclusief de sluiting van het lager onderwijs voor 10 dagen - tot het vervroeging van het sluitingsuur in de horeca naar 20 uur, het schrappen van grote bijeenkomsten met meer dan 200 mensen en een nieuwe inperking van de sociale contacten. Zo wordt in de eindejaarsperiode een contactbubbel van maximaal vijf personen aanbevolen.

Het GEMS-advies is niet mals voor de beleidsmakers. Eerdere adviezen en aanbevelingen zijn volgens de experten niet, onvolledig of te laat uitgevoerd. Dat is volgens de GEMS vooral het geval in onderwijs, waar de situatie de voorbije weken "snel is verslechterd". Ook in de algemene epidemiologische situatie verslechtert verder en de druk op de zorgsector blijft toenemen. Om de situatie opnieuw onder controle te krijgen, is volgens de GEMS een "consistent en logisch" pakket aan maatregelen nodig. Dat pakket wil ingrijpen "op de plaatsen met de hoogste viruscirculatie".

De experten vragen ook om "prioriteit" te geven aan het vaccineren van kinderen onder de 12 jaar.

Het gaat om voorstellen van de experten. De eindbeslissing ligt bij het Overlegcomité.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?