18 december 2020: Eerste minister Alexander De Croo op de persconferentie na een bijeenkomst van het overlegcomité waar nieuwe coronamaatergelen besproken werden door de verschillende regeringen van het land
© PhotoNews

Overlegcomité buigt zich vrijdag over verbod op niet-essentiële reizen

© Belga
21/01/2021

Gaan de grenzen tijdelijk dicht voor niet-essentiële reizen? Dat is de vraag die vrijdag op het bord ligt van het Overlegcomité. Van versoepelingen lijkt, hoewel de cijfers licht dalen, voorlopig geen sprake.

Het Overlegcomité met vertegenwoordigers van de federale en de deelstaatregeringen zit vrijdag opnieuw samen om 14 uur in het Egmontpaleis. Centraal staat de vraag of er een verbod komt op niet-essentiële reizen naar het buitenland. De stemmen daarvoor klonken in de loop van de week steeds luider. Woensdag schaarde ook de Vlaamse regering zich bij monde van minister Wouter Beke en minister-president Jan Jambon, achter het voorstel en ook premier Alexander De Croo liet al weten dat hij voorstander is.

De Croo trekt met dat voorstel overigens donderdagavond naar de EU-top, waar de gezamenlijke Europese aanpak van de coronapandemie op tafel ligt. Eventuele berichten daarover worden pas laat vanavond verwacht.

We gaan ons land beveiligen tegen virusvarianten uit het buitenland, dat is onze verdomde plicht tegenover onze burgers die de maatregelen volgen

Frank Vandenbroucke (sp.a), minister van Volksgezondheid

18 december 2020: minister van Volkgsgezondheid Frank Vandenbroucke op de persconferentie na een bijeenkomst van het overlegcomité waar nieuwe coronamaatergelen besproken werden

Vrees voor varianten

Met een verbod op essentiële reizen willen de excellenties verhinderen dat nieuwe varianten van het coronavirus, met name de Britse en Zuid-Afrikaanse, die een pak besmettelijker zijn, ons land binnenkomen. Deze week al waren er verschillende meldingen van die varianten van dat virus, onder meer in scholen in Antwerpen en West-Vlaanderen. Met de krokusvakantie in aantocht, is de politiek bang dat die nog meer voet aan grond krijgen in ons land.

De regeringen in ons land raden niet-essentiële verplaatsingen naar het buitenland eigenlijk al maanden ten strengste af. Maar toch zijn 160.000 Belgen tijdens de kerstvakantie naar het buitenland getrokken. "We hebben gezien dat mensen in hun valiezen virus mee terug kunnen brengen naar hier. Dat risico kunnen we niet lopen", zei premier De Croo daarover donderdag in de Kamer.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke was zelfs nog iets scherper: "We gaan ons land beveiligen tegen virusvarianten uit het buitenland, dat is onze verdomde plicht tegenover onze burgers die de maatregelen volgen."

Nieuwe steunmaatregelen

Makkelijk zal de uitwerking van het verbod evenwel niet worden. De definitie van niet-essentiële reizen en de toepassing van de maatregel is verre van eenvoudig, luidt het in regeringskringen. Daarover moet overeenstemming zijn tussen de gewesten. De overheid wil ook bepaalde neveneffecten vermijden, zoals bijvoorbeeld de blokkering van goederen uit een buurland.

Omdat de beperking een nieuwe klap zou zijn voor de reissector, zouden morgen ook nieuwe afspraken over steunmaatregelen voor de getroffen reissector op de agenda staan. Het Overlegcomité buigt zich ook over een concreter perspectief voor gesloten sectoren, zoals de horeca of de contactberoepen. Maar versoepelingen zijn nog niet voor meteen, gaf de premier al aan. "Laten we ervoor zorgen dat de cijfers de komende weken dalen en dan zullen we kijken wat mogelijk is. Maar op dit moment lijkt me dat niet aangewezen."

Horeca Vlaanderen lanceerde woensdag een oproep om cafés en restaurants op 1 maart te heropenen, en ook de Belgische Federatie voor Privé Sauna's (BFPS) en de kappers en schoonheidsspecialisten vroegen donderdag dat het Overlegcomié duidelijkheid zou brengen.

Afkoelperiode onderwijs

Moet ook afgeklopt worden morgen: de afkoelingsperiode in het onderwijs. De onderwijskoepels, de vakbonden en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts kwamen woensdag overeen dat het gewoon middelbaar onderwijs voor de krokusvakantie een week afstandsonderwijs krijgt. Daarnaast zullen leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar een mondmasker moeten dragen als er een besmetting of quarantaine in de klas is. Die afspraken werden in de vorm van een advies overgemaakt aan het Overlegcomité, dat de beslissing moet formaliseren.

Daarnaast buigen de ministers zich over de beslissingen van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC). Die beslist later donderdag mogelijk over de verlenging van de isolatie bij een positieve coronatest van 7 naar 10 dagen. Ook die conclusies moeten door de ministers vrijdag geformaliseerd worden.

Het Overlegcomité komt vrijdag om 14 uur bijeen in het Egmontpaleis. Na afloop volgt een persconferentie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Gezondheid, aanpak coronacrisis, coronacrisis, reisverbod, frank vandenbroucke, Alexander De Croo, interministriele conferentie volksgezondheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni