Het Covid-19 testcentrum op Brussels Airport

| Een PCR-test op Brussels Airport (archiefbeeld)

PCR-test krijgen na positieve zelftest wordt makkelijker

© Belga
19/01/2022

Wie een positieve zelftest heeft afgelegd zal binnenkort gemakkelijker een PCR-test kunnen krijgen. Er komt een tool waarmee mensen rechtstreeks een activeringscode kunnen aanvragen, zodat ze niet meer naar een call center moeten bellen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid woensdag beslist op de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid.

Wie momenteel een positieve zelftest aflegt, moet niet alleen meteen in isolatie, maar moet ook een code aanvragen voor een PCR-test in een testcentrum of labo. Die activatiecode kan aangevraagd worden via het contact center of eventueel bij de huisarts, al wordt die laatste piste afgeraden om de werklast van de huisartsen te verminderen.

Bedoeling is dat er vanaf volgende week donderdag een tool beschikbaar wordt waarmee mensen na een positieve zelftest "rechtstreeks en onmiddellijk een CTPC-code (de voorschriftcode die vereist is voor terugbetaling van de PCR-test, red.) kunnen aanvragen voor een PCR-test."

Zelfevaluatietool

Sinds enkele maanden bestaat er ook al een zelfevaluatietool waarmee mensen met symptomen (bv. hoesten, koorts, keelpijn) kunnen nagaan of het nodig is om zich te laten testen. Een bezoek aan de huisarts is dan ook niet meer nodig. Na het invullen van een vragenlijst kunnen mensen met symptomen zelf een code aanmaken om een coronatest te laten afnemen bij een testcentrum, labo of apotheker.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni