Sinds start contact tracing al meer dan 145.000 Brusselaars in quarantaine geplaatst

© PhotoNews
| Contacttracing in het callcenter in Diegem.

Meer dan 145.000 Brusselaars die positief getest hebben op Covid-19 of een hoogrisicocontact waren zijn sinds het begin van de contactopsporing begin mei in quarantaine geplaatst. Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) vroeg de cijfers op bij de bevoegde ministers Alain Maron (Ecolo) en Elke Van den Brandt (Groen).

Het bevel om in isolatie of quarantaine te gaan wordt door de contactopspoorders opgelegd nadat een persoon besmet blijkt of in contact kwam met een besmet persoon. Het is de contactopsporingsdienst en haar veldagenten die de opvolging van de quarantaine verzorgt. Indien iemand 48 uur niet bereikbaar is, wordt er op huisbezoek gegaan. De negentien Brusselse gemeenten worden volgens ministers Maron en Van den Brandt goed op de hoogte gehouden van mogelijke uitbraken op hun grondgebied, en van moeilijke gevallen die regels weigeren op te volgen. Het is nog niet zo ver gekomen dat een overtreder van de quarantaineregels naar de rechtbank werd verwezen.

De vier gemeenten Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek, stad Brussel en Anderlecht werden sinds de start van de coronacrisis goed voor bijna de helft van het totale aantal opgelegde quarantainebevelen. "Ons gewest kreeg met enkele stevige besmettingsgolven af te rekenen en deze cijfers bevestigen dat enkele grote en dichtbevolkte gemeenten daarbij niet gespaard werden. Op zeven maanden tijd moest meer dan 10% van alle Brusselaars in quarantaine of isolatie gaan, dat is toch al een behoorlijk aantal", vindt parlementslid Debaets.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?