Professor Geert Molenberghs, biostatisticus (KU Leuven)

| "Dat Brussel eerder de horeca sloot dan de andere twee gewesten, speelt misschien een rol in de snellere daling van het aantal besmettingen", zegt biostatisticus Geert Molenberghs.

Stevige daling in aantal positieve coronatests in Brussel: 'Kan aan van alles liggen'

SDS
© BRUZZ
04/11/2020

Reden tot hoop? Het aantal gerapporteerde coronabesmettingen neemt voor het eerst in lange tijd af. In de laatste week van oktober werd in Brussel zelfs een daling met 26,6 procent in vergelijking met een week eerder genoteerd. Experts wachten nu af of dit binnen dit en twee weken zal leiden tot minder hospitalisaties en overlijdens. "Dan pas zal ik optimistisch worden", zegt viroloog Marc Van Ranst.

"Begin deze week zagen we de eerste lichtpuntjes, en dat lijkt zich door te zetten in de cijfers", zei viroloog Steven Van Gucht woensdagochtend op de dagelijkse persconferentie bij Sciensano. "Die tonen duidelijk aan dat onze inspanningen werken. Dat komt geen dag te vroeg. We moeten met zijn allen de cijfers drastisch naar beneden krijgen, en de strenge maatregelen aanhouden. Elke nieuwe opflakkering kan het zorgsysteem overbelasten."

Van Gucht had het over de nationale daling van 4 procent in het aantal besmettingen op weekbasis. In Brussel zijn die cijfers nog een stuk uitgesprokener, met een daling van 27 procent in vergelijking met de week ervoor.

Veranderde teststrategie

"Die cijfers moeten we wel corrigeren voor het aantal asymptomatische personen dat niet meer getest wordt", nuanceert biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) meteen. Voor heel België zou dat volgens Molenberghs betekenen dat het aantal besmettingen eigenlijk nog altijd licht stijgt, voor Brussel zou de daling 'maar' ongeveer 20 procent bedragen. "Vanavond of morgen verwachten we wel in het hele land een daling. De kentering lijkt daarmee wel ingezet, ook de alarmerend hoge positiviteitsratio daalt nu."

En Brussel is plots de beste leerling van de klas. Zo lijkt het toch, althans. "De horeca is in Brussel natuurlijk eerder gesloten dan in de rest van het land, daar wordt wel naar gekeken als een mogelijke verklaring", zegt Molenberghs.

Maar de biostatisticus zegt ook signalen van op het terrein te hebben opgevangen dat in Brussel eind afgelopen week opvallend minder is getest. "Waarschijnlijk gaat het dan om mensen die symptomen hadden, maar een test hebben uitgesteld omdat ze voor de lockdown nog een aantal mensen wilden bezoeken of naar de winkel gaan. Al zijn die symptomen soms heel mild, dat is natuurlijk de foute afweging en een potentieel gevaarlijke situatie. We zullen zien of dat misschien nog voor een beetje een terugslag zorgt."

'Attitudeverandering bij Brusselaar'

"Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant waren al een tijdje aan het stabiliseren", zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). "De daling is waarschijnlijk een gevolg van de combinatie van alle maatregelen die genomen zijn en nu ook door de Brusselse politie kordaat gecontroleerd te lijken worden, en een attitudeverandering bij de bevolking."

"Het aantal gerapporteerde tests is in vijf dagen tijd gekelderd. Ik maak me zorgen dat de labo's het grote aantal tests momenteel niet meer kunnen bijhouden"

Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde (VUB)

Professor Dirk Devroey (VUB)

Net als Molenberghs verwijst Van Ranst ook naar de gevolgen van de gewijzigde teststrategie. Als de daling in de besmettingscijfers daar niet aan te wijten is, dan moet zich dat volgens beide experts binnen ongeveer een week vertalen in minder hospitalisaties.

"Daarna duurt het nog iets langer voordat je dat op intensieve zorgen merkt, en nog iets later in het aantal overlijdens", legt Van Ranst uit. "Ik zal pas optimistisch worden als het aantal ziekenhuisopnames daalt."

'Veel minder tests'

Huisarts en VUB-professor Dirk Devroey is verbaasd over de dalende besmettingscijfers. Hij wijst erop dat het totale aantal tests in België in de afgelopen vijf dagen van ongeveer 75.000 naar 27.000 is gekelderd (ook al zijn die cijfers nog niet geconsolideerd en dus mogelijk niet volledig, red.). Mogelijk laten een heel aantal mensen die thuis zijn zich momenteel niet testen. "Ik maak me ook zorgen dat de labo's het grote aantal tests misschien momenteel niet meer kunnen verwerken, en er later nog correcties zullen volgen."

Daarnaast ziet hij in Brussel al een stagnatie in het aantal hospitalisaties: dinsdag lagen er volgens de cijfers van Sciensano 17 mensen minder in Brusselse ziekenhuizen dan de dag ervoor. "Die stagnering zou natuurlijk ook te wijten kunnen zijn aan het feit dat er simpelweg geen plaats meer beschikbaar is in de Brusselse ziekenhuizen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, aantal besmettingen coronavirus, besmetting coronavirus, besmettingen coronavirus, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni