Marie Laure Dries (79) wordt onderzocht door haar huisarts Nathalie Vanbeylen in rusthuis Warlandis in Jette

| Marie Laure Dries (79) wordt onderzocht door haar huisarts Nathalie Vanbeylen in rusthuis Warlandis in Jette.

Te weinig Brusselaars hebben een huisarts

JDK
© Belga
12/06/2023

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) lanceert maandag een sensibiliseringscampagne om Brusselaars aan te moedigen een huisarts te raadplegen. Slechts 64 procent van de inwoners van de hoofdstad blijkt momenteel over een globaal medisch dossier (GMD) - beheerd door een huisarts - te beschikken. In Wallonië en Vlaanderen liggen die cijfers een stuk hoger, met respectievelijk 70 en 86 procent.

Het verschil tussen de gewesten kan worden verklaard door de "specifieke demografische kenmerken van Brussel," aldus de GGC. Met name de grotere aanwezigheid van expats, maar ook door het feit dat vaker een beroep wordt gedaan op specialisten of spoeddiensten voor problemen die door een huisarts zouden kunnen worden behandeld.

Er zijn ook verschillen binnen het Gewest. Zo is het percentage inwoners met een GMD het hoogst in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek (73%) en het laagst in Elsene (51%).

Ontelbare voordelen

De Commissie benadrukt de vele voordelen van het raadplegen van een huisarts: een vlottere follow-up van de patiënt, centralisatie van medische informatie dankzij het uitgebreide medische dossier, betere kennis van de medische voorgeschiedenis van de patiënt, met een optimalere zorg tot gevolg en een betere terugbetaling van de zorgkosten.

De sensibiliseringscampagne wordt verspreid via de sociale netwerken, billboards en de website doctorbrussels.be. In korte video’s wordt ook uitleg gegeven door een Brusselse arts over de noodzaak van een regelmatige relatie tussen patiënten en huisartsen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni