Twee Brusselse testcentra gebruiken sneltesten

TDN
© BRUZZ
17/12/2020
Updated: 17/12/2020 16.54u

In de coronatestcentra Pacheco (Brussel-Stad) en Albert (Vorst) kunnen voortaan sneltesten op Covid-19 afgenomen worden. Het gaat om een pilootproject met als primaire doel om grote clusters sneller op te sporen. Als de sneltesten het gewenste resultaat opleveren, zullen ze in januari ook in de andere Brusselse testdorpen beschikbaar zijn.

Sneltesten werken op dezelfde manier als de klassieke PCR-testen, namelijk door op zoek te gaan naar sporen van het coronavirus in de neus en in de keel. Het grote voordeel is dat je al na een kwartier het resultaat kent, terwijl je bij een PCR-test soms twee dagen moet wachten op de analyse van het labo. Het grote nadeel is dat deze sneltesten minder betrouwbaar zijn. Daarom zullen de sneltesten in eerste instantie vooral bij hoog symptomatische personen ingezet worden.

Patiënten die minder dan vijf dagen lang symptomen vertonen die kunnen wijzen op Covid-19 zullen aan een sneltest onderworpen worden. Dat gebeurt altijd na raadpleging van de huisarts. Als het resultaat van de test positief is, wordt de patiënt in quarantaine geplaatst en begint de opsporing van de hoog-risicocontacten. Zodra die geïdentificeerd zijn, worden zij opgebeld door de contactspeurders. Zij kunnen dan de nodige maatregelen treffen.

Grote clusters opsporen

Dankzij het snelle resultaat kan de contactopsporing vroeger beginnen. "Dat biedt ons extra mogelijkheden om grote clusters sneller te detecteren en zo verspreiding van het virus in te dijken", verklaart Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie aan BRUZZ. "In bepaalde sectoren, zoals het onderwijs, kan dit van grote waarde zijn. Ook bijvoorbeeld om bij daklozen Covid-19 op te sporen, geloven we in de sneltesten."

In Vlaanderen en Wallonië zijn analoge pilootprojecten met deze antigeentesten opgestart. Deze pilootprojecten lopen tot 6 januari. In een tweede fase zullen de sneltesten algemeen gebruikt worden in andere testcentra en in huisartsenpraktijken. "Maar voor asymptomatische gevallen en in cruciale sectoren, zoals de gezondheidszorg, zullen we de traditionele PCR-testen blijven afnemen", benadrukt Neven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Vorst, Gezondheid, sneltesten, Inge Neven, testdorp Albert, testcentrum Pacheco

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni