Tweeduizend Brusselse vrijwilligers gezocht om nieuw coronavaccin te testen

AM, NAC
© BRUZZ
10/02/2021
Updated: 10/02/2021 16.18u

Er worden tweeduizend vrijwilligers gezocht in Brussel om een nieuw Duits kandidaat-coronavaccin CureVac te testen. Binnen anderhalve week kunnen ze al de eerste prik krijgen.

Hoewel er intussen al drie coronavaccins op de markt zijn, gaan we er meer nodig hebben. Daarom worden andere beloftevolle kandidaatvaccins ook nog verder uitgetest. Eén daarvan is het mRNA-vaccin van het Duitse CureVac. Professor Pierre Van Damme, hoofd van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties aan de Universiteit van Antwerpen coördineert het Belgische onderzoek, de medische testen zelf worden georganiseerd door de bedrijfsgeneeskundige diensten Cohezio en Mensura in Brussel.

“De studie start op 22 februari. Vijfhonderd deelnemers hebben zich al aangemeld, maar we zoeken in totaal 2000 vrijwilligers: mensen vanaf 18 jaar die in goede gezondheid zijn”, verduidelijkt Eddie De Block, medisch directeur en tevens hoofdonderzoeker voor Cohezio. Ook bij dit vaccin zijn twee prikken nodig. De werking van het vaccin van CureVac is vergelijkbaar met het Pfizervaccin dat nu al op de markt is: het vaccin bevat instructies die het lichaam aanzetten om een eiwit aan te maken dat lijkt op een eiwit van het virus, waardoor het immuunsysteem in actie schiet als je met het virus besmet raakt.

De Brusselse studie vormt het Belgische luik van een wereldwijde zogenaamde fase III studie bij in totaal 32.500 mensen. Nadat medicijnen of vaccins positief geëvalueerd zijn in kleinschaligere testen bij dieren en mensen in fase I en II, worden vaccins in fase III uitgetest bij grotere groepen mensen om de werkzaamheid en ook eventuele neveneffecten verder in kaart te brengen.

'Er staat ook een vergoeding tegenover, 150 euro per visite of 750 euro in totaal'

Eddie De Block, hoofdonderzoeker studie voor Cohezio

Vaccin of placebo

Wie interesse heeft, kan zich aanmelden via volgende link. Fase 3 COVID-19 Vaccinstudie | Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties | Universiteit Antwerpen (uantwerpen.be) De Block verwacht dat ongeveer tien procent van de kandidaten niet in aanmerking zal komen. “Vrouwen die zwanger zijn of zwanger proberen te geraken, komen voorlopig evenmin aanmerking”, aldus De Block.

Wie geselecteerd wordt, zal vijf keer moeten langskomen. De eerste dag voor een uitgebreid medisch gesprek met de arts, een bloedafname en een eerste prik. “Daarna moeten ze een half uur wachten om te kijken of er geen nevenverschijnselen optreden”, aldus De Block. Twee weken later volgt opnieuw een bloedafname. “Ze krijgen ook elke 14 dagen een telefoontje van de verpleegster die nagaat hoe het met hun gezondheid gesteld is.”

Negenentwintig dagen na de eerste prik moeten ze terugkeren voor een tweede prik. Vervolgens volgt op dag 43 opnieuw een bloedafname om te kijken of er antistoffen zijn aangemaakt. Tenslotte moeten ze na zes maanden en een jaar opnieuw terugkeren voor een bloedafname en een gesprek met de dokter.

Er staat ook een vergoeding tegenover, deelnemers krijgen 150 euro per visite of 750 euro in totaal. Voor alle duidelijkheid: wie zich opgeeft als vrijwilliger, is niet zeker dat hij ook het coronavaccin zelf krijgt. Om gecontroleerd te kunnen nagaan of de werkzaamheid of eventuele neveneffecten te wijten zijn aan het vaccin, krijgt de helft van de vrijwilligers het vaccin, de andere helft een placebo. De eerste resultaten van de studie worden eind maart verwacht. Hoewel het vaccin pas op de markt kan komen nadat het is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap - gehoopt wordt dat dat in juli kan - is de productie al gestart. Daarvoor werkt het Duitse CureVac samen met GSK.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, vaccinatie coronavirus, testen, kandidaatvaccin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni