UZ Brussel bevriest operatieschema door toenemende corona-opnames

De dienst spoedgevallen van het UZ Brussel in Jette De dienst spoedgevallen van het UZ Brussel in Jette
© PhotoNews
| De dienst spoedgevallen van het UZ Brussel in Jette.
© PhotoNews
| De dienst spoedgevallen van het UZ Brussel in Jette.

Het gaat de slechte kant uit met de coronacijfers. Dat merken ze ook in het UZ Brussel, waar het operatieschema tijdelijk wordt bevroren. Dat beteken dat er naast de geplande ingrepen enkel nog ruimte wordt vrijgemaakt voor hyperurgente operaties. “We moeten elke dag 12 bedden voorbehouden op intensieve zorg voor coronapatiënten. Dat lukt ons voorlopig, maar het is bijzonder nipt,” zegt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel.

In het UZ Leuven is woensdag een operatie van een man die een hersentumor moet laten verwijderen voor de tweede keer uitgesteld. Net zoals bij de eerste golf zijn de stijgende coronacijfers de oorzaak daarvan.

‘Het is bijzonder nipt’

In Brussel zorgt de vierde golf er nog niet voor dat niet-dringende ingrepen worden verplaatst, maar veel erger mag het volgens Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, wel niet meer worden. “We zien de laatste weken een trage groei van het aantal opnames. Het gaat hier minder snel dan in Vlaanderen, maar het gaat wel nog altijd de foute kant op.”

“We hebben hier op dit moment 35 coronapatiënten in huis, waarvan een tiental op intensieve zorg. Daarnaast moeten we elke dag 12 bedden vrijhouden voor mensen uit de reguliere zorg. Daardoor zitten we op onze limiet. Tot nog toe is het altijd gelukt, maar het is bijzonder nipt.”

Noppen verwacht dat de piek van de vierde golf zich aftekent rond 6 december. “We zullen de komende weken nog een gevoelige stijging van het aantal opnames zien. We bekijken alles dag per dag, maar hebben nu wel al beslist om het operatieschema van volgende week te bevriezen. Dat betekent dat er naast de geplande ingrepen enkel nog ruimte wordt vrijgemaakt voor bijzonder dringende operaties,” aldus de CEO nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?