Iemand bereidt een spuit met het Janssen-vaccin voor

| Het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson wordt in Brussel voor het eerst gebruikt bij mobiele teams voor ouderen

Vaccin Johnson & Johnson vanaf maandag gebruikt door mobiele teams

SDS
© BRUZZ
21/04/2021

Nu het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA het licht op groen heeft gezet voor het vaccin van Johnson & Johnson, gaat Brussel de vaccins zoals gepland gebruiken voor mobiele teams voor ouderen. Die starten hun huisbezoeken komende maandag, 26 april. In een later stadium zullen de J&J-vaccins, waarvoor één prik volstaat, ook gebruikt worden voor daklozen en transmigranten.

In eerste instantie zal het nieuwe vaccin gebruikt worden door mobiele teams die langsgaan bij ouderen die zich niet kunnen verplaatsen, en die ingeschreven zijn door hun huisarts, zegt Fatima Boudjaoui, woordvoerster van de Covidcel van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), dat de coronavaccinatie coördineert.

De eerste thuisvaccinaties zullen vanaf 26 april plaatsvinden. "Gisteren zijn al driehonderd patiënten ingeschreven door hun huisarts. Elke arts mag in totaal maximaal twaalf patiënten opgeven", zegt Boudjaoui. "Hoewel het de bedoeling is dat vaccinaties zo veel mogelijk via de vaccinatiecentra verlopen, kunnen de artsen zelf ook maximaal twaalf minder mobiele patiënten inenten. De huisartsen hebben zelf 800 vaccins opgevraagd om patiënten thuis te vaccineren. "

'Vaccipas'

De mobiele teams zullen met het Johnson&Johnson-vaccin werken omdat dat al na één spuitje effectief is. Daardoor hoeven de gezondheidswerkers maar één keer aan huis te komen.

Daarnaast plant de GGC het vaccin ook te gebruiken voor de inenting van daklozen, transmigranten en andere moeilijk te bereiken, kwetsbare groepen, zegt Boudjaoui, die dan maar een keer moeten opdagen. Die vaccinatiecampagne moet "binnen enkele weken" van start gaan.

Binnen de GGC wordt ook nagedacht over een een soort 'vaccipas' voor de migranten, een uiterst mobiele groep. "Dat is wel de bedoeling. Maar er wordt nog over nagedacht hoe en in welke vorm."

De GGC heeft voorlopig geen plannen om het vierde vaccin ook te gebruiken voor (bepaalde groepen binnen) de rest van de bevolking. "Alles hangt daarbij af van de vaccinleveringen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , mobiele teams , thuisvaccinatie , vaccinatie , uitnodiging vaccinatie , johnson & johnson , coronavariant , variant coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni