Vaccinatiegraad in rusthuizen nog niet hoog genoeg voor versoepelingen

© PhotoNews
| Op dit moment is 90 procent van de ouderen gevaccineerd met twee dosissen. Wat hen betreft zit de dekking dus goed. Maar bij het personeel in Brusselse rusthuizen gaat het om 50 tot 60 procent.

In de Brusselse rusthuizen ligt de vaccinatiegraad voorlopig nog te laag om tot versoepelingen over te gaan. Dat zei Brussels minister Alain Maron (Ecolo) vrijdagochtend. Op dit moment is 90 procent van de ouderen gevaccineerd met twee dosissen. Wat hen betreft zit de dekking dus goed. Maar bij het personeel in Brusselse rusthuizen gaat het om 50 tot 60 procent. Een vaccinatiegraad van 70 procent is nodig voor versoepelingen, herinnert Maron.

"Hoe beter de situatie in een woonzorgcentrum is, hoe meer bewegingsvrijheid bewoners en personeel kunnen terugkrijgen," zei Maron in radioprogramma 'La Première' van de RTBF. Na aanbevelingen over versoepelingen vanuit de federale regering, wil Maron die het liefst ook doorvoeren in Brussel.

70 procent

Om deze versoepeling te bewerkstelligen moet de vaccinatiegraad 70 procent bedragen voor het personeel en 90 procent voor de bewoners van het rusthuis. "Er zijn rusthuizen waar nog geen zeventig procent van het personeel is gevaccineerd," aldus minister Maron.

Hij bemerkt dat er wel aanzienlijke inspanningen zijn geleverd door managers van verpleeghuizen, medisch personeel en collega's. Webinars en informatiesessies moesten twijfelaars over de streep trekken. Er is geen andere keuze, volgens Maron. "De sector van de verpleeghuizen heeft veel te lijden gehad, vooral in de eerste golf. Dat gaan we niet nog een keer meemaken."

De Vlaamse Taskforce Zorg zette woensdagavond al het licht op groen voor versoepelingen van maatregelen die nu al maanden gelden in de woonzorgcentra. In rusthuizen waar de vaccinatiegraad wordt behaald mogen ouderen elke twee weken een bezoekersduo kiezen. Ook activiteiten binnenshuis, zoals een bingo-avond, kunnen dan weer plaatsvinden.

Verplicht vaccin?

Vaccinatie is in België niet verplicht, maar de expertengroep Gems blijft hameren op sensibilisering om het zorgpersoneel te verleiden tot vaccinatie. Experten vinden een verplichting het overwegen waard als sensibilisering niet voldoende blijkt. Dat schrijft De Standaard vrijdag. Op die manier zou je snel op een hoge vaccinatiegraad uitkomen.

Maar tegenargumenten zijn er ook. Onderzoek toont aan dat mensen minder bereidwillig zijn om zich te laten vaccineren als ze druk voelen. Experts vrezen ook dat een verplichting het vertrouwen in de vaccins geen goed zal doen bij de rest van de bevolking. Ook dreigt het tekort aan zorgpersoneel ­nijpender te worden als personeel dat zich niet wil laten inenten vertrekt, op non-actief wordt gesteld of ontslag neemt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?