Steven Van Gucht, sinds 2010 aan het hoofd van de Dienst Virale Ziekten bij Sciensano

| Steven Van Gucht, sinds 2010 aan het hoofd van de Dienst Virale Ziekten bij Sciensano.

Van Gucht: 'Versoepelingen komen iets te vroeg'

© Belga
17/09/2021

Viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano heeft bij HLN Live gereageerd op de beslissingen van het Overlegcomité van vrijdag. Daar werd beslist om het gebruik van het mondmasker te verminderen, waar het kan. De timing van de versoepelingen is volgens hem iets te vroeg: "We staan aan het begin van een moeilijkere periode. De grote test komt pas in oktober, november, misschien zelfs iets later. Dat is echt de periode van het coronavirus."

We weten volgens Van Gucht nog niet wat die periode gaat betekenen voor de besmettingen. "Daarom vind ik het net iets te vroeg, ik had liever gehad dat de versoepelingen nog iets later waren gekomen. Dan zouden er meer gegevens geweest zijn en dus meer zekerheid."

Aan de andere kant is Van Gucht wel blij met de regionale aanpak. "Het is goed dat de regels niet meteen versoepeld worden op plekken waar de cijfers niet zo goed zijn, zoals Brussel. Daar is de sterftegraad drie keer hoger, de besmettingscijfers zijn zelfs tot vier keer hoger. In Vlaanderen is er ruimte om te versoepelen."

Mondmasker en ventilatie

Al wil Van Gucht niet heel Vlaanderen over één kam scheren. "In Antwerpen en enkele grote gemeenten rond Brussel is de vaccinatiegraad nog te laag en moet er opgelet worden." Van Gucht herhaalt het belang van het mondmasker. "Het mondmasker is een goedkoop en effectief middel, dus het blijft een belangrijk wapen, zeker op plaatsen waar de nodige afstand niet bewaard kan worden. Hou het zeker nog bij, het zal nog nuttig blijken in de komende weken."

Van Gucht is wel blij met de nadruk die door het Overlegcomité gelegd wordt op het belang van ventilatie. Onder andere fitnesscentra en discotheken zullen in de toekomst moeten bewijzen dat ze de luchtkwaliteit effectief kunnen bewaken. "Het is in de nachtclubs, net zoals in de rest van de horeca waar het mondmasker nog amper gebruikt werd, cruciaal dat er geïnvesteerd wordt in goede ventilatie."

'Besmetting kan nog gebeuren'

Het Covid Safe Ticket gebruiken is volgens de professor namelijk een stap vooruit maar niet honderd procent waterdicht: "De kans is dan kleiner dat een besmetting plaatsvindt, maar het kan nog gebeuren."

Ten slotte waarschuwt Van Gucht dat gevaccineerde mensen ook nog altijd ziek kunnen worden, ook al is de kans kleiner dat ze erdoor op intensieve zorgen terechtkomen. "Als de mondmaskerplicht of teststrategie op bijvoorbeeld scholen zou verdwijnen, zou dat nog grote effecten kunnen hebben. Een school zou zo een broeihaard kunnen worden, waardoor leerkrachten ziek zouden worden en geen les meer kunnen geven. Dan zou de school eventueel alsnog moeten sluiten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni