Marc Van Ranst, gewoon hoogleraar virologie (KU Leuven)

| Marc Van Ranst, gewoon hoogleraar virologie (KU Leuven)

Van Ranst: ‘Met deze maatregelen zal men moeten improviseren in de ziekenhuizen'

Eva Christiaens
© BRUZZ
03/12/2021

Een nieuwe vrijdag, een nieuw Overlegcomité. Dat besliste dat de mondmaskerplicht voortaan geldt vanaf 6 jaar en dat de kerstvakantie een week vroeger start in het lager- en kleuteronderwijs. De horeca blijft ongemoeid, ondanks het advies van experten om ook daar in te grijpen. “Als je de besmettingstrein wil stoppen, zijn de cafés de stationnetjes”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) zit mee in de expertengroep GEMS, die de regeringsleiders eigenlijk had geadviseerd om alle lagere scholen tien dagen lang te sluiten bij wijze van ‘afkoelingsperiode’. In datzelfde advies stelden de experts voor om de horeca al om 20 uur te sluiten en om in privékringen een contactbubbel van ongeveer vijf personen te hanteren.

De voorgestelde afkoelingsperiode van tien dagen is vervangen door een vervroegde kerstvakantie vanaf 18 december. Is dat nog wel nuttig, aangezien de piek op intensieve zorg al eind volgende week wordt verwacht?

Van Ranst: Normaal gezien probeer je de scholen inderdaad te sluiten rond de piek. Je moet de problemen oplossen wanneer ze zich stellen. Maar ja, nu moeten we vijftien dagen wachten. Ik had de afkoelingsperiode natuurlijk liever vroeger gezien.

We verwachten dus nog altijd tot 1.000 opnames op intensieve zorg volgende week?

Van Ranst: Ja, die piek komt er. Of die nog verder stijgt naar 1.200 opnames, is nog onzeker. Als ik het zelf bereken in ieder geval wel. De besmettingen en opnames zullen naar beneden gaan, maar traag. Het is goed dat de langere kerstvakantie toch nog een afkoelingsperiode biedt. Drie weken is beter dan twee, maar zelf had ik liever een langere herfstvakantie gehad.

De mondmaskerplicht zakt naar 6 jaar. In het verleden bestonden er al verschillen voor de mondmaskers op school tussen Vlaanderen en Brussel. Op dit moment vallen de besmettingen op Brusselse scholen beter mee dan in Vlaanderen. Is het wel even urgent om die mondmaskers ook in Brusselse klassen te verplichten?

Van Ranst: Doen alsof een mondmasker de grootste marteling is, is overdreven. Die mondmaskers vallen echt wel mee. Zo doet men het in veel landen al sinds het begin van de pandemie en het is ook wat wij al maandenlang vragen in verschillende GEMS-verslagen. Net als de CO2-meters in de klassen, die we al een jaar geleden vroegen (een CO2-meter is nu verplicht in elke klas, red.). De maskers alleen gaan de besmettingen niet op korte termijn doen dalen.

Vanaf nu moet een klas al sluiten vanaf dat er twee besmettingen worden vastgesteld, in plaats van drie. Hoeveel extra klassen moeten hierdoor in quarantaine?

Van Ranst: Daar hebben wij vanuit het departement onderwijs nog geen antwoord op gekregen.

Voor de horeca verandert er niets. Was het geen optie om daar, in plaats van een vroeger sluitingsuur, kleinere tafels voor te stellen?

Van Ranst: Zelfs met vier personen zou je al makkelijk aan meer besmettingen zitten. De premier zegt dat je de besmettingslijn moet stoppen. Allemaal goed en wel, maar de cafés zijn de stationnetjes voor die besmettingslijn. Als men de regels daar eens echt zou durven handhaven, dan zou je de besmettingen al sneller kunnen stoppen. Maar ook daar is men rondgefietst. Er is nog geen enkel café gesloten.

In privékringen blijft het bij een advies om niet af te spreken met te veel mensen. Is dat voldoende?

Van Ranst: De premier heeft wel warm aanbevolen om in kleinere kring af te spreken. Een echte bubbel vastleggen in cijfers, ligt altijd moeilijk, op welke manier je het ook doet. Nu geven we de vrijheid aan de mensen om dat zelf te bepalen, maar ik denk niet dat het zal leiden tot grote feesten, op enkele uitzonderingen na. Kleinere familiefeesten stilleggen was ook niet onze bedoeling.

Voorlopig is er geen einddatum vermeld. Hoelang denkt u dat deze maatregelen nodig zijn om effect te hebben?

Van Ranst: Zeker tot het einde van de kerstvakantie. Ik denk niet dat het anders kan. Misschien komt het Overlegcomité net voor Kerstmis nog eens samen om te kijken of het kan bijsturen, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat men grote evenementen rond Nieuwjaar zou toelaten.

Krijgen we volgende week vrijdag een nieuw Overlegcomité met nieuwe verstrengingen?

Van Ranst: Dat zou een enorme nederlaag zijn voor de regering. Nee, op een bepaald moment moet je het doen met wat je beslist. Net zoals in de eerste golf zal men nu in de ziekenhuizen moeten improviseren en bricoleren. De basiskwaliteit zal er zijn, maar dat gaat ten koste van de andere zorg. En dat was net wat we wilden vermijden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni