Tieners tussen 12 en 17 jaar kunnen vanaf maandag 7 maart een herhalingsdosis krijgen in de Brusselse vaccinatiecentra.

Vanaf maandag ook boosterprik voor Brusselse tieners

EC
© BRUZZ - Belga
05/03/2022
Updated: 07/03/2022 13.22u

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een boosterdosis bij alle 12- tot 17-jarigen. In Brussel kunnen tieners vanaf maandag 7 maart terecht in de vaccinatiecentra voor zo'n herhalingsvaccin.

De beslissing komt er na de recente beslissing van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA en op basis van de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce Vaccinatie. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) laat weten dat Brusselse tieners, die een herhalingsvaccin wensen, zich vanaf komende maandag 7 maart kunnen aanmelden in de vaccinatiecentra of een van de lokale antennes.

"Er komt hiervoor geen echte uitnodiging. De jongeren die een booster wensen, zijn welkom," zegt Inge Neven van de GGC aan BRUZZ. "Dat ligt in lijn met de beslissing van het IMC."

Alle Brusselse vaccinatiecentra en -antennes zijn terug te vinden via de website coronavirus.brussels.

Beperkte gezondheidswinst

In haar advies zegt de Hoge Gezondheidsraad dat de directe gezondheidswinst door een booster bij tieners "beperkt" is. Ook inzake indirecte gezondheidswinsten voor de maatschappij vindt de Hoge Gezondheidsraad in de huidige context geen "significante" bewijzen. Daarom raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om enkel een booster te zetten "wanneer dit aangewezen is".

Gezien de huidige neerwaartse spiraal in de coronacurves, het minder zwaar ziektebeeld bij tieners en de gekende risico's op bijwerkingen (vooral de zeer zeldzame bijwerking van een ontsteking van de hartspier), is de Hoge Gezondheidsraad geen voorstander van het systematisch toedienen van boosters aan de gezonde 12- tot 17-jarigen.

Begin februari besliste Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke al dat Vlaamse tieners op eigen initiatief een booster konden laten zetten. Later raakte ook bekend dat Brusselse en Waalse tieners, indien ze dat wensten, in Vlaanderen een boosterprik konden komen ophalen. In Vlaanderen kregen volgens de recentste cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid al 96.479 12- tot 17-jarigen een booster toegediend, dat is goed voor iets meer dan een op de vijf Vlaamse tieners.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni