Vervroegde kerstvakantie en mondmaskers vanaf zes jaar: dit besliste het Overlegcomité

© PhotoNews
| Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (rechts) en premier Alexander De Croo op de persconferentie na het federaal overlegcomité van 3 december 2021, waar nieuwe strenge coronamaatregelen opgelegd werden.
Updated: 03-12-2021 - 15:30

De kerstvakantie start een week vroeger in het basisonderwijs en kinderen vanaf zes jaar moeten een mondmasker dragen. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag beslist. De nieuwe maatregelen gaan zaterdag in.

"Deze herfstgolf is veel zwaarder dan was ingeschat. De besmettingen zijn bij de hoogste van Europa en de druk op de zorg is groot," zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). "Niet enkel in de zorg, maar ook in het onderwijs en bedrijven vallen mensen uit doordat ze in quarantaine moeten." Daarom zag het Overlegcomité zich genoodzaakt om vrijdag opnieuw samen te komen en extra maatregelen te nemen.

De mondmaskerplicht wordt vanaf zaterdag uitgebreid tot kinderen vanaf zes jaar. Dat is zo waar de mondmaskerplicht nu al geldt, alsook in de klas.

In het onderwijs wordt sterk ingegrepen. In de klassen worden CO2-meters verplicht. Vanaf 900 ppm moet er worden ingegrepen. Klassen moeten ook sneller in quarantaine: vanaf twee besmettingen per klas in plaats van drie. Het secundair onderwijs zal in hybride vorm plaatsvinden. Maximaal 50 procent van de lessen zullen fysiek plaatsvinden. De examens kunnen wel allemaal fysiek doorgaan. De lessen in het kleuter- en basisonderwijs stoppen een week vroeger (vanaf 18 december). Verder worden buitenschoolse activiteiten verboden.

Evenementen

Vanaf morgen komt een verbod op evenementen met meer dan 3.500 aanwezigen. Vanaf maandag wordt dat maximumaantal verlaagd tot 200 aanwezigen. Evenementen met minder dan 200 mensen binnen mogen nog doorgaan. Vanaf 50 personen is dat op voorwaarde dat iedereen een coronapas heeft, neerzit en een mondmasker draagt.

Bioscopen mogen nog publiek ontvangen met een maximum van 200 personen per zaal en mits respect van 1,5 meter tussen de gezelschappen. Sportwedstrijden binnen moeten zonder publiek worden georganiseerd.

Voor publieke evenementen in de buitenlucht zijn de organisatoren verantwoordelijk voor 'crowd control'.

Bijeenkomsten en activiteiten binnen worden stilgelegd, met uitzondering van huwelijken, begrafenissen, sport en activiteiten thuis. Het Overlegcomité vroeg wel om de contacten thuis zoveel mogelijk te beperken. De verplichting van telewerken vier dagen blijft gelden. Feestjes op de werkvloer en teamuitjes zijn niet toegestaan.

Horeca

Aan de maatregelen in de horeca wordt niets veranderd, ondanks het advies van de experts om om de cafés en restaurants te sluiten om 20 uur. De horeca mag dus, net zoals nu, openblijven tot 23 uur.

"Ik besef dat die niet fijn zijn, maar de situatie in de zorg verplicht ons in te grijpen," zegt De Croo. "Toch is er ook een lichtpunt. We zien dat het aantal overlijdens hier een stuk lager is dan in andere landen. Dat komt door onze hoge vaccinatiegraad. Mijn dank gaat daarom naar de 8 miljoen Belgen die zich lieten vaccineren."

“Het zijn moeilijke maatregelen om te nemen, maar het is nodig,” zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Hij riep ook opnieuw alle Brusselaars die al twee vaccindoses kregen om zich in te schrijven voor een derde dosis.

Op 20 december zal een nieuw Overlegcomité plaatsvinden.

20211202 Brussels minister-president Rudi Vervoort na het federaal overlegcomité van 3 december 2021 coronamaatregelen
© PhotoNews
| Brussels minister-president Rudi Vervoort op de persconferentie na het federaal overlegcomité van zonet.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?