De Nationale Basiliek van het Heilig Hart in het Elisabethpark in Koekelberg

| De basiliek van Koekelberg in het Elisabethpark.

Vier gemeenten willen extra vaccinatiecentrum in noordwesten

© Belga
02/02/2021

De burgemeesters van Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Jette en Koekelberg vragen minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) een bijkomend vaccinatiecentrum te voorzien in het noordwesten van het Gewest. De site van de Basiliek van Koekelberg zou volgens hen de ideale locatie zijn.

Volgens de burgemeesters zijn de vaccinatiecentra niet evenwichtig verdeeld over het gewest en zijn hun gemeenten voornamelijk aangewezen op het centrum van Molenbeek. Dat vaccinatiecentrum moet iets meer dan 220.000 inwoners bedienen, ofwel een vijfde van het totale aantal Brusselaars. Onder hen zijn bijna 30.000 mensen ouder zijn dan 65 jaar.

Burgemeesters Christian Lamouline (Sint-Agatha-Berchem/CDH), Pierre Kompany (Ganshoren/CDH), Hervé Doyen (Jette/CDH) en Ahmed Laaouej (Koekelberg/PS) schreven daar bevoegd minister Maron over aan. Slechts één vaccinatiecentrum voor hun gemeenten én Molenbeek op een totaal van elf centra is onvoldoende voor een optimale vaccinatie van hun inwoners, klinkt het.

Gelijkaardige dienst als aan Ukkel

"Een vaccinatiecentrum dekt door de inplanting gemiddeld 100.000 à 150.000 inwoners. Dat is betreurenswaardig", schrijven de vier burgervaders. "Er wordt een bijkomende centrum voorzien in Ukkel, met een bevolking van 82.000 mensen. Het lijkt ons gewettigd om een gelijkaardige dienstverlening voor onze gemeenten te voorzien, rekening houdend met de demografie."

De vier burgemeesters schuiven de site van de Basiliek van Koekelberg naar voren als mogelijke locatie. Volgens hen staat het rectoraat van de basiliek open voor de opening van een vaccinatiecentrum op het kruispunt van de vier gemeenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Jette , Koekelberg , Sint-Agatha-Berchem , Gezondheid , vaccinatiecentrum Brussels Gewest , Basiliek van Koekelberg , Alain Maron , aanpak coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni