| Muggenklachten: onder meer in De Brouckère en Centraal Station

Waarschuwing Sciensano: 'Blijf uitkijken voor exotische muggen'

© Belga
28/07/2022

Na de vondst van een Aziatische bosmug in Maasmechelen, roepen het gezondheidsinstituut Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) burgers op om te blijven zoeken naar exotische muggen.

De aanwezigheid van de Aziatische bosmug wijst op een toenemende introductie van exotische steekmuggen in ons land. Het is daarom belangrijk om waakzaam te blijven voor dat soort van muggen. Via de website muggensurveillance.be kan iedereen foto's van potentieel exotische muggen doorsturen.

Al meer dan 200 landgenoten hebben op de website al bijgedragen aan het monitoren van exotische exemplaren. "De ontdekking van de Aziatische bosmug is een voorbeeld van succesvolle burgerwetenschap", stelt Javiera Rebolledo van Sciensano. "Hoewel we de tijgermug zelf - waarover initieel een melding gebeurde - niet hebben gevonden, toont dit geval aan dat het onlineplatform werkt en dat Belgen een belangrijke rol spelen in de monitoring van steekmuggen."

Vroegtijdig ingrijpen

Door de monitoring kunnen overheden vroegtijdig ingrijpen om de vestiging van exotische muggen te verhinderen. De tijgermug - een klein en vinnig beestje, volgens het ITG, dat naast pijnlijke beten ook ziekteverwekkers kan overdragen - werd nog niet gevonden in ons land. Als die mug hier voet aan wal zet, zou hij bijvoorbeeld het dengue-, zika- of chikungunya-virus lokaal kunnen overdragen van een besmette persoon die terugkeert van vakantie, naar een andere persoon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Sciensano , Instituut voor Tropische Geneeskunde , tijgermug , aziatische bosmug

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni