© BRUZZ

Wisselvallige vaccinatiebereidheid in Brusselse ziekenhuizen

© Belga
11/03/2021

Het UZ Brussel maakte donderdag bekend dat binnen haar personeelsbestand 88 procent van de doelgroep zich laat vaccineren. Een erg hoog getal, want lang niet in alle Brusselse ziekenhuizen ligt de vaccinatiebereidheid zo hoog, blijkt uit een rondvraag.

In het UZ Brussel in Jette werden in totaal 4.791 uitnodigingen verstuurd aan medewerkers, studenten, stagiairs, externe collega's en vrijwilligers voor een inenting met het Pfizer- of AstraZeneca-vaccin, daarvan gingen 568 mensen om uiteenlopende redenen niet in op de uitnodiging. Het UZ Brussel gaf al 1.024 medewerkers (21 procent) een tweede inenting. Geen enkel ander Brussels ziekenhuis kan voorlopig zo'n hoge cijfers voorleggen.

Binnen het netwerk van Iris Ziekenhuizen zijn er twee trends. In het gespecialiseerd oncologisch ziekenhuis Instituut Jules Bordet en in het Universitair KinderZiekenhuis Koningin Fabiola is al twee derde van het personeelsbestand gevaccineerd, maar in de drie algemene ziekenhuizen (Brugmann, Sint-Pieters en Iris Ziekenhuizen Zuid) valt de vaccinatiebereidheid tegen en ligt het aantal personeelsleden dat zich wil laten inenten maar rond de helft.

Daar zijn meerdere redenen voor klinkt het. "De campagne was soms zeer beperkt door de weinige dosissen die voorhanden waren, de vaccinatiestrategie evolueert constant, het beheren van twee vaccins, dat van Pfizer en AstraZeneca, zorgde voor problemen en dan is er nog de impact van de media en de soms hallucinante berichten die rondgaan op sociale media," legt Etienne Wéry, gedelegeerd bestuurder van de Iris Ziekenhuizen, uit.

Om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, werd er een interne communicatiecampagne opgestart die als laatste oproep voor de vaccinatie dient. De cijfers gaan al omhoog, klinkt het bij de Iris Ziekenhuizen.

Chirec en Europaziekenhuizen

Bij de Chirec-ziekenhuizengroep, waaronder het ziekenhuis Delta in Oudergem, volgt er in de komende vijftien dagen een bewustmakingscampagne om de cijfers op te krikken. Vandaag heeft 60 tot 65 procent van het verzorgend personeel er een eerste dosis gekregen, maar ze willen dat cijfer nog zien stijgen. Binnen vijftien dagen volgt dan ook een laatste vaccinatiesessie. "In die twee weken willen we iedereen duidelijk maken dat er geen risico's zijn voor bijvoorbeeld een zwangerschap en dat het vaccin veilig is. We hebben ook een voorbeeldfunctie in het ziekenhuis en het beschermt onze patiënten. Zeker met de opkomst van nieuwe varianten is het belangrijk om geen clusters te creëren binnen het ziekenhuis en patiënten veilig te verzorgen," vertelt Benoit Debande, Algemeen Administratief en Financieel Directeur bij Chirec.

De Europa Ziekenhuizen tot slot hebben er ook een lange communicatiecampagne opzitten met met affiches, een webinar en getuigenissen van artsen. De vaccinatie van het personeel wordt ergens volgende week afgerond, tot dan zijn er nog geen cijfers. Maar het is duidelijk dat ze de collectieve immuniteit en een minimum van 70 procent gevaccineerde medewerkers nastreven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni